Експерт: Купувачите на гласове стават все по-изобретателни

0
Ниската избирателна активност увеличава риска от изборни измами
Ниската избирателна активност увеличава риска от изборни измами Снимка: bTV

Ниската избирателна активност увеличава риска от изборни измами

Подготовката за предстоящите избори в България е в разгара си, но експерти предупреждават за потенциални рискове от манипулации. Стоил Цицелков, член на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК) и представител на "Обединение честни избори" (ОЧИ), сподели своите наблюдения и опасения в ефира на bTV Новините.

"Подготовката за изборите е добра, но историята показва, че знаем и как се саботират избори", заяви Цицелков, подчертавайки необходимостта от повишено внимание към целостта на изборния процес.

Експертът акцентира върху важността на активното участие на гражданите в изборите. Според него, политическите партии трябва да положат усилия за увеличаване на избирателната активност чрез открит диалог с избирателите. "В момента партиите трябва да работят с избиратели, за да се повиши активността. Трябва да се намерят послания, които са общи за всички", допълни Цицелков.

Представителят на ОЧИ прогнозира интересна предизборна динамика, отбелязвайки: "От ОЧИ очакваме странни електорални поведения. Има обединение в левия сектор, има разцепление в друга традиционна партия. Ще бъде много интересно".

Особено тревожен е фактът, че организацията продължава да получава сигнали за опити за контролиран вот. Цицелков разкри, че методите за купуване на гласове стават все по-изобретателни. "Стават все по-иновативни, освен в бакалиите, където им свалят (вересиите – бел. ред.). Хората, които са склонни да си продадат гласа, те са определен брой. При намаляващата активност техният глас става по-ценен. Те придобиват по-голяма тежест. Това води до естествено съревнование между купувачите на гласове", обясни той.

За предстоящите парламентарни избори, ОЧИ планира да съсредоточи вниманието си върху секциите с висока електорална волатилност. Това са райони, където се наблюдават значителни промени в предпочитанията на избирателите между отделните избори.

Изявленията на Цицелков подчертават важността на гражданската бдителност и активното участие в изборния процес като ключови фактори за осигуряване на честни и прозрачни избори в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари