Експерт: Америка е на сантиметри от гражданска война

0
Политическото напрежение ескалира след опита за убийство на бившия президент
Политическото напрежение ескалира след опита за убийство на бившия президент Снимка: ЕПА / БГНЕС

Политическото напрежение ескалира след опита за убийство на бившия президент

След неуспешния опит за убийство на Доналд Тръмп, в Съединените американски щати възникват сериозни въпроси за сигурността и политическата стабилност. Експертите алармират, че подобни инциденти могат да доведат до непредсказуеми последици и дори до гражданска война.

400 милиона оръжия в частна собственост

Ави Перлигер, политически експерт от Университета в Мериленд, е категоричен: „Америка е на няколко сантиметра от гражданска война“. В интервю за „Билд“ той подчертава, че Съединените щати разполагат с огромно количество оръжия в частни ръце – почти 400 милиона. Това, според него, създава потенциал за сериозни въоръжени конфликти, ако политическото напрежение продължи да ескалира.

Въоръжени милиции и политическо напрежение

Перлигер посочва, че в страната има най-малко 334 частни милиции, които са готови да действат в случай на политическа нестабилност. Ако Доналд Тръмп беше убит, тези групи можеха да се милитаризират и да предприемат действия за „справедливост“.

Местните въоръжени милиции в страната можеха да се опитат да вземат нещата в свои ръце“, коментира Перлигер. Въпреки неуспеха на атаката, той предупреждава, че рискът от тежки последици остава. Политическото разделение може да се задълбочи, а лагерите да станат още по-непримирими.

Взаимни обвинения между републиканци и демократи

След инцидента, взаимните обвинения между републиканци и демократи достигат нови висоти. Някои поддръжници на Тръмп дори обвиняват лично Джо Байдън за атаката. Сенаторът от Охайо Джеймс Дейвид Ванс твърди, че реториката на Байдън е създала условията за нападението.

Централното послание на кампанията на Джо Байдън е, че президентът Доналд Тръмп е авторитарен фашист, който трябва да бъде спрян на всяка цена. Тази реторика доведе директно до опита за убийство“, коментира Ванс.

Сравнения с Хитлер

В политическия дебат често се правят сравнения между Тръмп и Адолф Хитлер. Медии като „Уошингтън поуст“ и Си Ен Ен редовно сравняват изказванията на Тръмп с тези на Хитлер, подчертавайки опасността от неговото управление. Хилари Клинтън също коментира, че преизбирането на Тръмп би застрашило демокрацията, подобно на Хитлер.

Политическата реторика и нейните последици

Доналд Тръмп не остава назад в обвиненията. Той многократно описва Джо Байдън като опасност за страната, злодей и измамник. Конгресменът Майк Колинс лично обвини Байдън, че е наредил атаката срещу Тръмп, цитирайки негово изказване „време да се насочим към Тръмп“.

Президентът Джо Байдън от своя страна зае ясна позиция, като заяви: „Не можем да позволим това насилие, точка. Без изключение.”

Политически последици

Много републиканци виждат в инцидента шанс да спечелят предстоящите избори през ноември, докато демократите продължават да обвиняват Тръмп за ескалацията на напрежението. Политическата сцена в Съединените щати остава нестабилна и напрегната, с малко признаци за помирение в близко бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Паметлив
    Аз като един паметлив хомосексуален бесарабски циганин си спомням много добре че от 2022 насам, укропитеци и бандеронацистка измет, очакват Русия да загуби войната с бандеронацистите. Видимо от коментар 3, днешните миризливи хохълски отпадъци - ДеБил-ПеПерастката джендърска сган, още живеят в очакване Русия да изгуби войната Но каква е истината - "Манията за величие на ФАЩ завършва с фентанил и купони за храна!
  • -4
    3
    Паметлив
    От 1917г. насам, русофилистици и руска измет, очакват да предизвикат "световна социалистическа революция" Видимо от коментар 2, днешните русофилистични отпадъци - иZрожденски екскременти, БеСеПарски помияри, и други дегенерати, още живеят в очакване, в САЩ да избухне гражданска война. Но каква е истината - "Манията за величие на Русия винаги завършва с купони за хляб"
  • 7
    2
    Учуден
    А дано - клоаката ФАЩ трябва да бъде пусната в канала на историята заедно с бандеронацистка УСрайна!
  • 5
    1
    dgd
    Ави Перлигер - чифут. Има коментари, че те им спретнаха разделението и войната.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари