Джо Байдън е одобрил нова ядрена стратегия на САЩ

1
Китай и Русия са в центъра на преработената политика за ядрено възпиране
Китай и Русия са в центъра на преработената политика за ядрено възпиране Снимка: АП / БТА

Западът е предупреден за възможно ядрено оръжие в Космоса, докато Китай увеличава арсенала си

Президентът на Съединените американски щати Джо Байдън одобри нова стратегия за ядрено възпиране, която има за цел да подготви страната за евентуални координирани ядрени конфликти с Русия, Китай и Северна Корея. В материала на "New York Times" се посочва, че преработената стратегия, наречена Ръководство за ядрена заетост, е била утвърдена през месец март тази година, но официалното разсекретено уведомление все още не е представено на Конгреса.

Тази стъпка на американската администрация идва в отговор на нарастващата заплаха, произтичаща от бързото развитие на ядрения арсенал на Китай. Според прогнози през следващото десетилетие китайският ядрен арсенал може да се съревновава по размер и разнообразие със запасите на САЩ и Русия. Новата стратегия на Вашингтон е разработена на фона на нарастващата нестабилност в света, особено след като руският президент Владимир Путин открито заплаши да използва ядрени оръжия в конфликта с Украйна.

През последните години американската администрация, включително предишни президентски екипи, положи усилия за намаляване на ядрените оръжия в световен мащаб. Въпреки това, в условията на глобалното напрежение и агресивните ядрени стратегии на Китай и Русия, Байдън сигнализира за промяна в политиката и готовност за разширяване на американския арсенал. Това включва и подготовката на отговори на евентуални атаки и заплахи от Северна Корея, която продължава да развива своите ядрени технологии.

През месец февруари тази година, администрацията на Байдън информира своите съюзници за възможността Русия да планира поставянето на ядрено оръжие в Космоса, което представлява допълнителна заплаха за глобалната сигурност. Тези опасения се допълват от продължаващото нарастване на напрежението между Запада и Русия, което се засилва с всеки изминал ден.

В същото време, на двама висши служители от администрацията на Байдън беше позволено да намекнат за предстоящата промяна в ядрената стратегия на страната. През юни старши директорът на Съвета за национална сигурност Пранай Вади заяви, че ако Китай и Русия не променят своята ядрена политика, САЩ са готови да преминат от модернизация на съществуващите оръжия към разширяване на арсенала си. Това изявление сигнализира за сериозно намерение от страна на Вашингтон да отговори на нарастващите глобални заплахи и да подсигури националната сигурност в променящия се световен контекст.

Предстоящото официално представяне на новата ядрена стратегия пред Конгреса ще покаже дали американската политика ще продължи в тази посока и дали светът е изправен пред ново ниво на ядрено напрежение. Това решение на Байдън отразява актуалната необходимост от адаптиране на ядрения потенциал на САЩ към глобалните заплахи, произтичащи от действията на големите сили като Китай и Русия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    8
    Путин Хуйло
    С никнейм Българин,въпреки че съм третополов бесарабски циганин гей исках да кажа: Колкото по скоро се приключи с УСрайна, толкова света ще се превърне в едно по добро място за живот!
  • -1
    7
    Българин
    Видимо от антибългарските русофилистични коментари, колкото по-скоро се приключи с пРоссия, толкова светът ще се превърне в едно по-добро място за живот!
  • 3
    6
    Путин Хуйло
    С никнейм Българин,въпреки че съм третополов бесарабски циганин гей исках да кажа: Колкото по скоро се приключи с УСрайна, толкова света ще се превърне в едно по добро място за живот!
  • 2
    5
    Учуден бесарабски пишкосмук
    До травестит 3 и 4 Не съм учуден,че отново крадеш никове,пишкосмук,според мен обаче,гъби си хванал ти от някой руски тираджия,който си обслужвал на паркинга. Иначе чудя се, след като задумкат големите гъби по територията на хохълската педерация, дали ще продължаваш да хвалиш бандеронацистката клоака?! Като отрезнееш и разбереш, че УСрайна дори не е газ под налягане, а е гЪз под налягане, видимо от яловата терористична акция в Курск
  • -2
    4
    Българин
    Колкото по скоро се приключи с пРоссия, толкова света ще се превърне в едно по добро място за живот!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари