Две министерства се противопоставят на нова пенсия

0
Министерствата предупреждават за непредвидени разходи в бюджетната рамка
Министерствата предупреждават за непредвидени разходи в бюджетната рамка Снимка: Асен Игнатов

Министерствата предупреждават за непредвидени разходи в бюджетната рамка

Министерствата на труда и социалната политика и на финансите изразиха своето несъгласие с предложението за въвеждане на нов вид пенсия за репресирани лица. Това предложение, внесено от депутатите на ДПС и ГЕРБ, предвижда предоставянето на пенсия на лица, които са били репресирани поради своя произход, политически или религиозни убеждения, без да се изисква трудова дейност и осигурителен стаж.

Според Министерството на финансите, предложената сума от 10 милиона лева годишно за покриване на новите разходи е подценена и не отразява реалните разходи, които ще възникнат. Те предупреждават, че кумулативното увеличение на разходите ще бъде значително, като добавката за репресирани може да нарасне с почти 50%.

Министерството на труда и социалната политика подчертава, че съществуващите пенсионни схеми не предвиждат репресията като основание за получаване на пенсия. Те отбелязват, че новата добавка не е свързана с общественото осигуряване и не зависи от осигурителния принос на лицата. Вместо това, тя има за цел да подпомогне тези, които са били незаконно репресирани.

Въпреки критиките и съмненията относно финансовите аспекти на предложението, дебатът по въпроса продължава в Народното събрание, като различни политически сили изразяват своите позиции. Очаква се по-задълбочен анализ и обсъждане на предложението в предстоящите заседания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    3
    mischi
    Теси, които са били незаконно репресирани, водят дела в Стасбург и получават големи обезщетения от държавата, с които се справят с житейските си нужди. Никъде по света няма пенсии за репресирани, защото се обезщетяват по други пътища. Престанете!
  • 3
    2
    Недоумявам
    Че нали и сега има добавка към пенсията за репресирани лица. Защо трябва да се въвежда пенсия за репресирани лица?
  • 7
    1
    Преди бяха активните _борци"
    сега на ход са репресираните. То няма край. А за майките с малките деца - нищо. За майчинските никой не говори и не ще да чуе. Как се гледат деца в тая скъпотия - храна, дрешки, обувчици, колички.Такси за ясли и детски градини, а детегледачка в къщи е просто непостижимо. Не ще тази държава .деца и толкоз.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари