Два патрулни кораба се сблъскаха в Южнокитайско море

0
Китай и Филипините се обвиниха взаимно
Китай и Филипините се обвиниха взаимно

Китай и Филипините се обвиниха взаимно

Китай и Филипините отново са в центъра на напрежение в Южнокитайско море, след като патрулни кораби на двете държави се сблъскаха край плитчината "Сабина". Инцидентът се е случил в регион, известен с териториалните си спорове, включващ множество острови и рифове, претендирани от Китай, Филипините, Тайван и Виетнам.

Сблъсъкът – резултат от напрежението в региона

Записи от инцидента показват как двата кораба се удрят няколко пъти с ниска скорост, като действията на екипажите изглеждат умишлени. Видеоматериалите, разпространени в социалните мрежи и медии, не позволяват ясно да се определи кой е отговорен за сблъсъка. Това не попречи на двете страни да се обвинят взаимно за случилото се.

От китайска страна посочиха, че филипинският патрулен кораб е нарушил териториалните им води и е провокирал инцидента. От Пекин изразиха загриженост за "агресивните действия" на филипинските власти, които според тях са опасни за мира и стабилността в региона.

От своя страна, Филипините обвиниха Китай в провокации, твърдейки, че китайският патрулен кораб е навлязъл в тяхна изключителна икономическа зона. Манила настоява, че корабът е бил на рутинна патрулна мисия и не е имал намерение да предизвиква инциденти.

История на конфликта и стратегическото значение на региона

Южнокитайско море е предмет на териториални спорове от десетилетия. Китай настоява, че почти целият регион, включително островите и плитчините, които са близо до Филипините, Малайзия, Бруней и Виетнам, принадлежат на него. Тези претенции се основават на исторически карти и документи, които Пекин счита за неоспорими доказателства за своето право върху региона.

В същото време, Филипините и други страни от региона оспорват китайските претенции, като изтъкват, че тези територии попадат в техните изключителни икономически зони, признати от международното право. Международният арбитражен съд в Хага през 2016 година постанови в полза на Филипините, отхвърляйки китайските претенции, но Пекин отхвърли решението и продължава да поддържа своите позиции.

Регионът е стратегически важен не само заради обширните си морски маршрути, през които преминават значителни количества световна търговия, но и заради богатите природни ресурси. Според експерти, районът е богат на петрол, природен газ и различни видове ценна риба, което допълнително засилва напрежението между страните, претендиращи за тези територии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари