Марк Рюте: Украйна има пълното право да нанася удари в Русия

2
Новият лидер на НАТО критикува Китай за подкрепата му към Русия
Новият лидер на НАТО критикува Китай за подкрепата му към Русия Снимка: Марк Рюте / Facebook

Новият лидер на НАТО критикува Китай за подкрепата му към Русия

В първия си ден като генерален секретар на НАТО, Марк Рюте направи силно изявление относно правото на Украйна да се защитава от руската агресия. Той подчерта, че според международното право, Украйна има пълното право да нанася удари по легитимни цели на територията на агресора - Русия.

"Украйна води война на самоотбрана. Това означава, че тя има правото да се защити. И както знаем, според международното право, то не спира на границите. Това означава, че подкрепата за Украйна за нейната самозащита ѝ дава възможност да удря легитимни цели на територията на агресора", заяви Рюте.

Генералният секретар обаче уточни, че всяка страна членка на Алианса сама решава дали да позволи на Украйна да използва предоставените ѝ оръжия за такива удари. Това изявление подчертава сложността на геополитическата ситуация и различните позиции на страните членки на НАТО.

Рюте потвърди подкрепата на Алианса за евентуалното членство на Украйна в НАТО, заявявайки, че това е "полагащото се място" на страната. Той подчерта необходимостта от работа за осигуряване на необратим път към членството на Украйна в организацията.

Коментирайки новата ядрена доктрина, обявена от руския президент Владимир Путин, Рюте изрази мнение, че въпреки "безотговорната реторика" на руския лидер, към момента няма непосредствена ядрена заплаха. Това изявление цели да успокои международната общност, но същевременно призовава за бдителност.

Относно предстоящите избори в Съединените американски щати, Рюте демонстрира дипломатичност, заявявайки, че не се притеснява от възможните резултати и би работил ефективно както с Доналд Тръмп, така и с Камала Харис. Това показва готовността на НАТО да поддържа стабилни трансатлантически отношения независимо от политическите промени в САЩ.

Генералният секретар на НАТО не пропусна да коментира и ролята на Китай в конфликта, заявявайки, че подкрепата на Пекин за Русия неизбежно ще се отрази негативно на интересите и репутацията на азиатската държава. Той определи Китай като "основен двигател за руската агресия" поради оказваната военна помощ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Куролап Зеленски
    Ама ПедеРюте, Угледар руснаците го превзеха,не чу ли ? Аз не мога вече нищо да удрям освен главата си в стената на бункера оххх оххх
  • 2
    2
    Марк ПедеРюте
    А Лойд Остин има пълното право да ми удари кафявата точка и да ми се избере в устата!
  • 3
    1
    измет
    Значи то и Великобритания има право да ви нападне, щото и те са уроди и вие сте уроди и не трябва да ви има.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари