Дупката в бюджета се разрасна до 1.6 милиарда лева

0
Данъчните приходи нарастват, но държавата губи от по-ниски дивиденти и емисии
Данъчните приходи нарастват, но държавата губи от по-ниски дивиденти и емисии Снимка: БГНЕС

Данъчните приходи нарастват, но държавата губи от по-ниски дивиденти и емисии

Към края на август 2024 година се очаква консолидираната фискална програма (КФП) на България да завърши с дефицит от 1,6 милиарда лева, което представлява 0,8 процента от прогнозирания Брутен вътрешен продукт (БВП), информира Министерството на финансите. За сравнение, към края на юли 2024 година, бюджетното салдо по КФП на касова основа отчете дефицит от 972,1 милиона лева, което е 0,5 процента от прогнозирания БВП.

Приходи и разходи по КФП към август 2024 г.

Очаква се приходите, помощите и даренията по КФП за периода до август 2024 година да възлизат на 46,5 милиарда лева, което е 61,8 процента от годишния план. Въпреки умерения ръст на данъчните и осигурителните приходи, които се предвижда да достигнат 64,3 процента от годишния план към август, общите приходи за периода нарастват със 4,1 милиарда лева (9,6 процента) спрямо същия период на предходната година.

Данъчни и неданъчни приходи

Най-значим принос за увеличението на приходите имат данъчните и осигурителните постъпления, които се увеличават с 4,2 милиарда лева (12,6 процента) в сравнение с предходната година. От друга страна, неданъчните приходи отбелязват спад от 1 милиард лева (13,2 процента), дължащ се основно на по-ниските приходи от дивиденти и продажба на квоти за емисии на парникови газове. Особено забележимо е намалението на приходите от дивиденти, като към август 2024 година те са едва 100 милиона лева, значително под планираните 340 милиона лева.

Разходи по КФП и вноската на България в бюджета на ЕС

Разходите по КФП, включително вноската на България в бюджета на Европейския съюз, се очаква да достигнат 48,1 милиарда лева към август 2024 година, което е 59,1 процента от годишния план. Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена до края на август, възлиза на 980 милиона лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    Мухахахахаха
    До 4 Курво бесарабска,ще ти се да си пасивен гей като хуйосмук кокорчо ама още има да работиш мухахахаха жалък смрадлив лайнояд!
  • 0
    5
    Фък дъ УКР
    Do 3 Май много те влече/сърби задната дупка, подобно на всеки ПеПераст! Виж к'во гъз, точно ти наклон на уя не се опитвай да даваш,ебан в гъза бесарабски хуйосмук смрадлив!
  • 0
    4
    Мухахахахаха
    До 2 Дебил, ти на Асен не вярваш, ти вярваш на "дупката на путака"
  • -2
    3
    Фък дъ РФ
    До 2 Май много те влече/сърби задната дупка, подобно на всеки путинист! Виж к'во гъз, точно ти наклон на уя не се опитвай да даваш!
  • 0
    2
    фена на Путин
    На асен изцъкленият педераст, дупката отзад е по голяма и незапълняема. Той грухтеше, че държавата цъфти и върже.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Защо Ленчето не прави нищо днес?
- Тя замества шефа тази седмица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари