Дунав мост навършва 70 години

1
Съоръжението e изградено за рекордно кратко време от 2 години и 3 месеца
Съоръжението e изградено за рекордно кратко време от 2 години и 3 месеца Снимка: Община Русе

Съоръжението e изградено за рекордно кратко време от 2 години и 3 месеца

На 20 юни 1954 официално е открит първият мост между България и Румъния. Дунав мост е пуснат в експлоатация между градовете Русе – Гюргево. Съоръжението e изградено за рекордно кратко време от 2 години и 3 месеца. На 27 юни 1954 г. по новия мост преминава първият товарен влак с 40 вагона, който доставя трактори „ДТ-54“.

Дължината на съоръжението е 2,8 км, минава на височина от 30 метра над водата. Изграден е на 2 нива – за влакове и автомобили. Средната част на моста може да се повдига и да пропуска големи кораби. Има дължина от около 500 км. Архитектурата на моста е на архитект Георги Овчаров, а художественото оформление - порталите на българския и румънския бряг, както и орловите глави по неговата дължина, са дело на украинския скулптор Михайло Парашчук.

До 2013 година Мостът на дружбата при Русе е единствен между България и Румъния. Същата година е пуснат в експлоатация мост „Нова Европа“, който е по-популярен като Дунав мост 2 и свързва Видин с Калафат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    4
    РО БГ
    Много тихо преминава тази хубава годишнина... Можеше да се състои една красива заря в двата края на моста, празнични слова и официални лица от двете приятелски държави...
  • 7
    3
    Svilen
    Има дни в които по моста преминават по 1800 -2000 првеозни средства, основно камиони. Това е непрекъснат, денонощен трафик. Ако по- голяма част от парите за таксите за преминаване през съоръжението оставаха тук , сега нямаше да е в това окаяно състояние. ... за един ден 7 души си напукаха гумите в стърчащите арматури. Масово човек веднъж добрал се до ръководна позиция мисли първо за лично облаготетелстване, а не за общото благо. Граби се безочливо и от общата пара. Такива хора са наричани изедници, и наказанието е било смърт, ако бъдеш уличен.
  • 5
    2
    Стефан-1
    Да допълня. Първият началник на ГКПП Дунав мост се казва Антон Димитров и той почина преди няколко години. Първият пътник, преминал по моста е българския посланик в Румъния и печата в паспорта му е положен от Димитров. След откриването на моста седмично по него са преминавали по 7-8 МПС по думите на г-н Димитров. По старите русенци помнят,че на моста бе "гезмето"- мястото за разходки на русенци. През 60-те години спокойно можеше да се разходиш пеша до средата на моста и върнеш и по него да преминат 2-3 камиона. В основата на колоните на моста има по една малка стая. След откриването на моста те са били пълни с взрив , с който по време на война моста да бъде взривен. През 1979-1985г. на моста за периода от 01 до 4ч. сутринта преминаваха най-много по 5-6 камиона, но това отдавна е история.
  • 3
    1
    Кристиян
    Какво стана с втория мост, който щяха да изграждат? Вярно, че не са гранични, акто нашия, но във Виена са 4 моста над Дунав. Този е мега натоварен, заради трансграничният коридор. Добре,че е строен тогава! Сега като гледам големи инфраструктурни обекти как се строят ...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари