Духалка предизвика пожар на тераса в квартал "Здравец"

0
Гражданска бдителност и светкавична реакция спасиха дом от пламъците
Гражданска бдителност и светкавична реакция спасиха дом от пламъците Снимка: Архив

Гражданска бдителност и светкавична реакция спасиха дом от пламъците

Пожарната служба в Русенско демонстрира бърза реакция при два отделни инцидента, случили се на 21 септември 2024 година. Екипите се справиха успешно с пожар в жилищен блок в град Русе и с мащабен горски пожар в района на селата Батишница и Бъзовец.

В съботната утрин на 21 септември, малко преди 11:00 часа, два екипа от Втора районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Русе получиха сигнал за дим, излизащ от терасата на апартамент на улица "Никола Петков" в Русе. Пристигайки на място в 10:59 часа, огнеборците установиха, че бдителни граждани вече са овладели ситуацията.

Съседите на засегнатото жилище реагирали светкавично, като първо прекъснали електрическото захранване, а след това използвали вода, за да потушат пламъците. Обект на запалването са били електрическа духалка и пластмасов стол. Благодарение на бързата намеса на местните жители, инцидентът е ликвидиран без да има пострадали. Екипите на пожарната служба приключили проверката си в 11:25 часа, уверявайки се, че няма опасност от повторно разгаряне.

Само няколко часа по-късно, в 15:18 часа, пожарникарите отново бяха призовани на помощ - този път за справяне с мащабен пожар в района между селата Батишница и Бъзовец. Огънят обхванал площ от около 5000 квадратни метра, състояща се от сухи треви и храсти, и застрашавал съседните борови гори.

За овладяване на ситуацията били мобилизирани значителни сили - два екипа от районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Две могили, един от районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Бяла, както и екип от специализирания отряд за овладяване на бедствия. Огнената стихия се разпространявала на два фронта - единият в посока село Батишница, а другият към село Бъзовец.

Благодарение на упоритата работа на огнеборците, те успели да предотвратят навлизането на огъня в боровия масив в близост до село Батишница. При втория фронт обаче, пожарът успял да обхване около 5 декара от гората, преди да бъде овладян.

Поради мащаба и интензивността на пожара, в борбата с огнената стихия били привлечени допълнително служители на пожарната, които били свободни от дежурство. Усилената работа на екипите продължила до ранните часове на следващия ден, като операцията приключила в 07:25 часа на 22 септември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари