Драстичен спад в търсенето на ИТ специалисти в България

0
Петър Джугански коментира какво се случва с пазара на труда
Петър Джугански коментира какво се случва с пазара на труда Снимка: Money.bg

Петър Джугански коментира какво се случва с пазара на труда

Драстичен спад в търсенето на ИТ специалисти в България.

В рамките на малко повече от месец се наблюдава двоен спад в търсенето на български информационни технологии (ИТ) специалисти, според данни от големите обяви и платформи за работа. Въпреки този сериозен спад, ИТ секторът продължава да бъде един от най-желаните на трудовия пазар, предлагайки едни от най-високите заплати в страната.

Петър Джугански, експерт по човешки ресурси, коментира в студиото на Money.bg: "ИТ позициите спаднаха драстично. През последните 4-5 години си водя лична статистика на публикуваните ИТ обяви. И е факт, че спадът е сериозен. На 15 август, примерно, е имало около 40 000 общо обяви в най-големия портал за обяви в България. ИТ секцията тогава е имала над 5300 активни обяви. Буквално, минути преди да дойда в студиото, на същия сайт общо обявите са 38 000, за ИТ обаче те са едва 2500."

Тази тенденция на спад в търсенето на ИТ специалисти повдига въпроса дали охлаждането на пазара в този сектор, който има една от най-високите добавени стойности в българската икономика, е полезно. Според Джугански, като цяло в кризите няма нищо хубаво.

"Средните заплати на висококвалифициланите специалисти в технологичния сектор у нас са по-високи от тези на нашите съседи. В Сърбия плащат по-малко, на целите Балкани е така. Тук заплащането е съпоставимо на западните страни. На този фон много от позициите у нас паднаха и съответно конкуренцията намаля. Факт е, че ръстът се забави, което не е добра новина", казва HR експертът.

Основните проблеми в ИТ индустрията в момента засягат най-вече българските фирми, занимаващи се с аутсорсинг и отдаване на специалисти под наем на други компании. Според прогнозите на експерта, именно те ще пострадат най-много от настоящата ситуация.

Изкуственият интелект - възможност за растеж

Въпреки предизвикателствата, Петър Джугански е категоричен, че напредъкът на изкуствения интелект (AI) е много добра новина за българския ИТ сектор. Той ще допринесе за появата на нови позиции, търсене на нови кадри и цялостен ръст на сектора в бъдеще.

"Другият плюс за нас е, че се намираме в Европа. А българите са доста по-предпочитани от специалисти от Пакистан, да речем. Освен това имаме голям брой много добри висококвалифицирани специалисти", добавя HR експертът.

Промени в трудовите практики

Редица проучвания показват, че най-младите на трудовия пазар, т.нар. Поколение Z (Gen Z), към което спадат хората родени между 1996 и 2009 година, постепенно променят изградените с десетилетия трудови практики. За тях водеща е по-голямата гъвкавост на работното място, възможността за кариерно развитие и съответно по-високо заплащане.

Джугански коментира: "Пазарът на труда вече се променя, но аз съм на мнение, че и ние, предишното поколение донякъде сме се борили за тези неща. В момента често тези млади хора са поставени в ситуация, в която не могат да избират и трябва да се примирят. В същото време част от бизнесите също се променят и адаптират. Аз се надявам, че бъдещето на работа в България да бъде няколко идеи по-гъвкаво, отколкото е в момента. Ние сме от малкото страни, в които най-малко хора работят дистанционно и от вкъщи. Тук процентът е едноцифрен, докато в страни като Нидерландия и Финландия процентът е 40 на сто."

HR експертът е категоричен, че минималната и съответно средната работна заплата ще продължат да растат, както и продуктивността. Въпреки предизвикателствата, българският ИТ сектор запазва своята привлекателност и потенциал за развитие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Прозяване със затворена уста – това е единственото нещо, което научих за 5 години в университета.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари