Драгомир Драганов награди отличилите се във ВМС

1

Двама военнослужещи и един цивилен служител получиха знака на областния управител за проявени всеотдайност и професионализъм

Двама военнослужещи и един цивилен служител от Военноморските сили на Република България бяха наградени днес от областния управител на Русе, Драгомир Драганов. Тримата отличени получиха знака на областния управител за проявени всеотдайност и професионализъм, както и за постигнати високи резултати в изпълнението на служебните задължения. Поводът за награждаването бе 145-годишнината от създаването на ВМС. Освен знаците, наградените получиха и предметни награди от Драганов.

Военнослужещите, които бяха отличени, са майор Янислав Михайлов, старши експерт в канцеларията на командира на ВМС, и старшина I степен Милчо Благоев, оркестрант от Представителния духов оркестър на ВМС. Награденият цивилен служител е Иван Савов, главен експерт в канцеларията на контраадмирал Кирил Михайлов. Наградите бяха връчени по предложение на командира на ВМС.

По-рано днес, командирът на ВМС се срещна с областния управител Драгомир Драганов и неговия заместник Георги Георгиев. Срещата бе посветена на обсъждане на модернизацията на флота, която се изпълнява съгласно заложения график. Според този график, през 2025 и 2026 година трябва да пристигнат два нови бойни кораба.

Изключително ползотворно бе и участието на България в най-голямото национално учение с международно участие „Бриз 2024“, в което взеха участие представители на 13 държави и над 2300 военнослужещи и цивилни. В рамките на учението се включиха 23 бойни и спомагателни кораба и катера, 3 самолета и 2 вертолета. Основната цел на учението бе да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между участващите страни чрез съвместни тренировки и водене на широк спектър от бойни действия на море.

Общ ръководител на „Бриз 2024“ беше командирът на Военноморските сили, контраадмирал Кирил Михайлов, а директор на учението бе капитан I ранг Ваньо Мусински, началник на Щаба на ВМС. Командир на многонационалното корабно оперативно съединение бе флотилен адмирал Велко Велков, командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

Припомняме, че преди броени дни депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси единодушно одобриха проекта за инвестиционен разход за придобиване на системи за електронна война и радиотехническо въоръжение към проект „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“. Мотивите на правителството са свързани с нарастващите заплахи в Черно море и необходимостта от подобряване на способностите на Военноморските сили за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страната. Новостроящите се кораби, за които беше подписан договор през 2020 година, ще бъдат оборудвани с модерни системи за активно радиоелектронно противодействие, активни и пасивни средства за радиоелектронно разузнаване и системи за борба с подводници. Според служебния министър на отбраната Атанас Запрянов, одобрената от Народното събрание финансова рамка от 984 милиона лева за проекта не е достатъчна за включване на необходимите системи за електронна война и радиотехническо въоръжение. За това са необходими още 194,331,270 лева с ДДС, разпределени по години до 2028 година.

В днешната среща взеха участие още заместник-командирът на ВМС, флотилен адмирал Ваньо Мусински, както и началникът на канцеларията на командира на ВМС, капитан I ранг Райна Пенчева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Ихууу
    Бесарабския хуйсмук мухахахахаа се прави на българин ама е долен цигански гейтак и куросмук като Путин!
  • Българин
    Всички истински българи казваме кур за Говнояд Путин и неговите слуги от Палестина, да им еба путката майна! Слава на народа...
  • Мухахахахаха
    Бесарабският хуйолап мартинчо пак се прави на българин с коментар 2 а всъщност е циганин куролап мухахахахаа
  • Българин
    Всички истински Българи казваме КУР за ИЗСраел - слава на народа на Ливан и смърт за слугите на ционизма!
  • НевДенков
    Аз се надявам да ме наебат,всички ДеБил-ПеПерасти на това чакаме!