Драгомир Драганов: Без независимост няма демокрация

1
Тържествени церемонии в Две могили и Русе отбелязват 116 години от обявяването на Независимостта
Тържествени церемонии в Две могили и Русе отбелязват 116 години от обявяването на Независимостта Снимка: Областна администрация - Русе

Тържествени церемонии в Две могили и Русе отбелязват 116 години от обявяването на Независимостта

В навечерието на 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България, областният управител на Русе Драгомир Драганов отправи вдъхновяващо послание към жителите на региона. Той подчерта значимостта на независимостта като фундамент на демократичното общество и свободата на изразяване.

Драганов акцентира върху връзката между независимостта и демокрацията, заявявайки: "Независимостта е в свободата на избора, който правим като общество и желанието ни да сме равни с другите европейски народи, с тези, които ни уважават, а не с тези, които искат да ни поробват. Без независимост няма демокрация, а демокрацията ни дава възможността за свободно себеизразяване и ни задължава да вървим по пътя на цивилизацията, а не на авторитаризма".

Областният управител подчерта, че независимостта не е само историческо събитие, а непрекъснат процес на отстояване на националната идентичност. "Преди 116 години нашите предци са извоювали Независимостта на България, но това не е само краят на едно васалство, а началото на непрекъснатата борба да защитаваш националната цялост и идентичност", допълни той.

Драганов призова гражданите да осмислят значението на независимостта в ежедневието си: "Нека не забравяме, че независимостта е личен избор, който изисква достойнство и решителност в ежедневните ни постъпки. Независимостта е привилегия и задължение сами да определяме съдбата си".

В рамките на честванията, областният управител ще участва в тържествена церемония в град Две могили, организирана от кмета Божидар Борисов. Събитието ще се проведе на железопътната гара в населеното място от 10:00 часа в неделя, 22 септември 2024 година.

Изборът на локация не е случаен - през 2008 година, когато Драгомир Драганов е бил кмет на общината, на гарата е открита паметна плоча. Тя отбелязва историческия факт, че именно там е написан текстът на Манифеста за обявяване на българската независимост през 1908 година. Тогава царският влак е направил кратък престой на гара Две могили, където министър-председателят Александър Малинов е съставил документа по пътя си към старата столица Велико Търново.

Инициативата за поставянето на паметния знак е била на Драгомир Драганов и младежката мрежа "Съхрани българското", демонстрирайки дългогодишния ангажимент на областния управител към опазването на историческата памет.

В допълнение към церемонията в Две могили, Драганов ще присъства и на официалното честване, организирано от община Русе. То ще се състои на 22 септември от 11:30 часа пред Паметника на свободата в крайдунавския град.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    4
    СТЪЛБОВЕТЕ НЕ ХАРЕСАХА ТОВА
    И без алкохол няма пукница, нали мъдрецо? До кога ще те държат и тебе да обикаляш напред назад и да се снимаш като някой манекен с белите обувчици?То бива бива ама ти са оля бе цървул!! То предния олигофрен къде му течаха лигичките като говори не беше толкова активен кат теб. Ае бягай си на село и не са връщай повече, смешник!
  • 5
    3
    Драганчо
    бегай да се блъскаш пиян до козирката по стълбовете край Две Могили! В Русе си ненужен също като либийския некадърен осеменител!
  • 4
    2
    Чобан
    Бягай алкохолик дърт , не се насмука и не се награди......
  • 4
    1
    Драго Демокрацията
    Се Ди Се,Бе Си Пе. Де Си Бе ,Де По Се..... ГЕРБ,ГЕРБ,ГЕРБ.... Де Бе.е.е.....Дай Бъъъъ
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари