Домашните любимци намаляват риска от хранителна алергия у децата

3
Проучване открива важна връзка между ранното излагане на животни и имунната толерантност
Проучване открива важна връзка между ранното излагане на животни и имунната толерантност

Проучване открива важна връзка между ранното излагане на животни и имунната толерантност

Японски учени публикуваха важно изследване в списание PLOS ONE, което разкрива значителни данни за влиянието на домашните любимци върху развитието на хранителни алергии при децата. Според проучването, което обхваща над 65,000 деца, тези, които са били изложени на кучета или котки по време на феталното развитие или в ранното детство, са с по-нисък риск от развитие на различни хранителни алергии. Тези открития са отразени в медии като CNBC и ScienceDaily.

Основни резултати от изследването

Според данните, децата, които са живели с кучета, са по-малко податливи на алергии към яйца, мляко и ядки. В същото време, излагането на котки е свързано с по-нисък риск от алергии към яйца, пшеница и соя. Интересното е, че тези ефекти се наблюдават не само при директен контакт с животните, но и при фетално излагане на техните микроби.

Теория за хигиената

Резултатите подкрепят така наречената хигиенна хипотеза, която предполага, че животът в прекомерно чисти условия може да увеличи риска от алергии. Според учените, контактът с домашни любимци може да подобри микробиома на децата, като по този начин засилва тяхната имунна система и толерантността към различни алергени.

Ограничения и бъдещи изследвания

Въпреки че проучването предоставя значителни данни, то има и някои ограничения. Едно от тях е, че се основава на самостоятелно докладвани данни от родителите, което може да въведе известни неточности. Необходими са допълнителни изследвания, включително рандомизирани контролирани проучвания, които да вземат предвид други фактори като ред на раждане, пол и социално-икономически статус.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари