Дом, в който расте босилек, никога не изпитва бедност

1
Тази ароматна билка се свързва с интересни поверия
Тази ароматна билка се свързва с интересни поверия

Тази ароматна билка се свързва с интересни поверия

Босилекът не само придава аромат на много ястия, но е и ценен помощник в борбата със стреса и депресията. Тази ароматна билка се свързва с многобройни поверия и легенди, които засилват мистиката около нея.

В Индия босилекът е свещен и посветен на бога Вишну, тъй като се смята, че предпазва от зловещи същества като митичната змия, способна да убива с поглед. В Древен Египет босилекът е имал роля в балсамирането на мъртвите, докато по времето на Римската империя стрък босилек е бил символ на любовта. Мексиканците вярвали, че носенето на стръкче босилек в джоба носи финансов успех и вярност от страна на любимия човек. В средновековна Европа хората дори са вярвали, че под босилека се развъждат скорпиони. Наименованието му идва от гръцкото "василевс", което означава "цар", а в Индия той се смята за свещен аромат.

Отвъд поверията, босилекът е известен с редица лечебни свойства, което го прави идеален избор за отглеждане у дома. Ето 10 причини да се възползвате от чудодейната му сила:

  1. Помага в борбата с депресията
  2. Поддържа здравето на сърдечно-съдовата система
  3. Стимулира работата на червата и помага за детоксикация
  4. Подобрява храносмилането
  5. Предпазва от развитие на диабет
  6. Съдържа антиоксиданти, които предпазват от заболявания
  7. Регулира стреса
  8. Има антимикробни свойства, които защитават от вируси и инфекции
  9. Силен афродизиак
  10. Подпомага борбата срещу раковите клетки

Освен лечебните му качества, босилекът играе незаменима роля и в кухнята, особено в италианската. Той е основна съставка в ястия като спагети, пица и сос песто, както и чудесна подправка за печено месо.

Според старите поверия, домът, в който се отглежда босилек, никога не изпитва бедност. Ако искате да привлечете успех, опитайте да засадите босилек в дома си. А за онези, които вярват в сутрешните ритуали, има още един съвет – консумирайте малко босилек всяка сутрин, за да ви носи благополучие през деня.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари