Доходите няма да достигнат средноевропейските в следващите 15 години

0
Фирмите са в капан на растящи заплати и ниска производителност
Фирмите са в капан на растящи заплати и ниска производителност Снимка: Dunavmost

Фирмите са в капан на растящи заплати и ниска производителност

Българската икономика е изправена пред редица сериозни проблеми, които могат да попречат на нейния растеж и благоденствие в дългосрочен план. Според експерти, представени на втората годишна конференция, организирана от Съвета за икономически анализи към МС, ключови сред тях са:

Ниска производителност на труда

Разходите за труд в България растат, но не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Това прави българските стоки и услуги по-скъпи на международните пазари, което може да намали конкурентоспособността на страната.

Недостатъчни инвестиции

Нивото на инвестициите в България е значително по-ниско, отколкото в други страни от ЕС, като Румъния и Хърватия. Това води до недостиг на инфраструктура, заводи и други ключови активи, които са необходими за растежа.

Слаба образователна система

Резултатите на българските ученици в международните изследвания са значително по-ниски от средните за ЕС и за новите страни-членки. Това води до недостиг на квалифицирани работници, което може да попречи на развитието на по-високотехнологични индустрии.

Демографски проблеми

България има висок дял на икономически неактивни млади хора. За да се стимулира растежът, е необходимо да се включат тези хора в работната сила.

Неефективност на разходите

Според МВФ, България може да постигне значителни икономии, като подобри ефективността на инвестициите и намали някои фискални субсидии.

Висока инфлация

Фискалната разточителност допринася за ръста на инфлацията, което намалява покупателната способност на домакинствата и може да потисне потреблението.

Ако не се предприемат смели реформи за решаване на тези проблеми, България рискува да изостане от други страни в ЕС и да не постигне пълния си икономически потенциал. Експертите призовават за реформи в образованието, пазара на труда, данъчната система и инвестиционната среда. Правителството също така трябва да се ангажира с по-ефективно управление на публичните финанси и да се бори с корупцията.

Достигането на средноевропейските нива на доходи в следващите 15 години ще изисква ръст на БВП от около 4% годишно. Това е възможно само при рязко подобряване на производителността, инвестициите и човешкия капитал.

България е на кръстопът

Решенията, които се вземат сега, ще определят бъдещето на страната за години напред. Необходимо е да се предприемат смели действия за справяне с икономическите предизвикателства и за изграждане на по-проспериращо и конкурентноспособно общество.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    ...
    Вавидети УСраинската гривнъ,тя и най дубратъ,сига къто убесят Зиленски и многу шъ съ кутира!Славъ УСръину и кукаину!
  • 0
    5
    ...
    Ваведети рублата! Тя е най-великата руZZшлямска валута и се приема фаф Сев. Кореа, Венецоела и Еретрея! Слава на путлерчето!
  • 3
    4
    Русенец
    Ужас без край!
  • 6
    3
    и що не проумявате,
    че ние сме страна на втора скорост и в ЕС и в НАТО и в евроатлантическата общност! Пример-нито Шенген, нито безвизово в САЩ! Иначе сме близачи от класа!
  • 5
    2
    И 30 години няма да стигнат
    Като въведем еврото.Който доживее, добро не го чака в колония от най - ниска степен Булгаристан.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари