Добивът на тютюн в Русенско пада с 15%

2
В Североизточна България най-голямо намаление в добивите ще бъде отчетено в областите Шумен и Разград
В Североизточна България най-голямо намаление в добивите ще бъде отчетено в областите Шумен и Разград

В Североизточна България най-голямо намаление в добивите ще бъде отчетено в областите Шумен и Разград

Тазгодишната реколта на тютюн се очаква да бъде с до 30% по-ниска, според председателя на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев. В интервю за Радио Шумен той съобщи, че най-голямо намаление в добивите ще бъде отчетено в областите Шумен и Разград, където се очаква спад с една трета. В областите Силистра и Русе намалението ще бъде по-малко - между 10 и 15% спрямо миналата година.

Според Цветан Филев, причините за този спад в добивите са комплексни. Въпреки че Североизточна България не е претърпяла сериозни поражения от дъждове и градушки, неблагоприятните климатични условия в Южна България са нанесли значителни щети на тютюневите насаждения. В някои райони на юг щетите достигат до 90%, което налага предприемането на мерки за компенсиране на засегнатите производители.

Филев отбелязва, че ситуацията е сериозна и налага бързо действие от страна на властите. "Тютюнопроизводителите в Южна България са сред най-засегнатите, като някои от тях може да загубят цялата си реколта," казва той. В момента се извършва оценка на щетите и се работи по планове за компенсиране на засегнатите фермери, което е жизненоважно за тяхното оцеляване.

Загубите в производството на тютюн ще имат значителни икономически последици, като застрашават доходите на много семейства в засегнатите райони. Освен това, намалените добиви могат да доведат до покачване на цените на тютюневите изделия на вътрешния и международния пазар, предупреждават експерти.

В тази критична ситуация, тютюнопроизводителите апелират за подкрепа от държавата, както и за по-добри условия за застраховане на реколтата. "Необходими са адекватни мерки за защита на производителите и запазване на този важен селскостопански сектор," заключава Филев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    5
    До #2
    Относно алкохола в големите вериги - там е вносен и е качествен и не е без пари както боклуците , които ви пробутват за алкохол. За това и във веригите качествения вносен алкохол свършва за нула време.
  • 2
    4
    Да поясня
    за разлика от алкохола, който е вреден като цигарите, тютюнопроизводството е основен поминък на не малка част от населението. Трудно е, брали сме тютюн да помагаме.Ставаш рано, защото те упоява в горещото, после нижеш, сортираш на шишове, сушиш...И ако всичко е наред, идва някой и те разиграва с изкупната цена.
  • -3
    3
    Българин до 1 и 2
    Ти си караш само на оригинален фентанил,нали :)
  • 1
    2
    Алкохолът е вреден
    да не говорим , че и не рядко е фалшив.Кой знае колко метилов алкохол съдържа фалшификатът. Но го произвеждат под фалшив етикет (на световно известни марки) и много печелят. И се дават едни пари за отрова. Бирата ни "родно" производство да не би да съдържа хмел? Де го хмелът у нас? Всичко се знае и се затварят очите на отговорните органи.
  • -2
    1
    Клара Лофт
    Тютюнът по цял свят го забраниха . Не е модерно. За какъв го садят още в България ?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари