Димитър Косев: Имам идея да подготвим симфоничен концерт за хора с увреден слух

0
Уникално събитие ще предложи нов начин за възприемане на музиката
Уникално събитие ще предложи нов начин за възприемане на музиката Снимка: Facebook / Dimitar Kosev

Уникално събитие ще предложи нов начин за възприемане на музиката

Главният диригент на Русенската опера Димитър Косев обяви на пресконференция, проведена в пресклуба на БТА в Русе, че подготвя уникален симфоничен концерт, насочен специално към хора с увреден слух. Инициативата ще се осъществи тази зима и ще предложи на зрителите нов начин да изпитат музиката – чрез допир и визуални средства.

Концерт под мотото "Докосни музиката"

Косев разясни, че концертът ще бъде под надслов "Докосни музиката". Основната идея е публиката да може физически да усети вибрациите на музикалните инструменти, което ще позволи на хората с увреден слух да възприемат музиката по нетрадиционен начин. "Всички зрители ще могат да бъдат на сцената, да докосват инструментите и да усещат вибрациите, докато се свири на тях," поясни диригентът.

Инструменти, които говорят чрез вибрация

За инструментите, които не могат да бъдат докосвани директно, като кларинет, флейта или обой, Косев предлага иновативен подход. Техните вибрации ще се предават на зрителите чрез големи балони, които те ще държат по време на изпълненията. Тази техника ще позволи на участниците да усещат звука чрез телесния контакт с вибриращите повърхности.

Визуализация на звуковите вълни

Концертът ще включва и редица експерименти за визуализиране на звуковите вълни. Това ще стане чрез мултимедийни технологии, които ще покажат на публиката как звуковите вибрации могат да се превърнат в различни форми и образи. "Това, че тези хора са ощетени слухово, не означава, че звукът не може да стигне по друг начин до тях," добави Косев, подчертавайки значението на алтернативните възприятия на музиката.

Инициативата на Русенската опера обещава да предложи ново измерение на музикалното изкуство, като предостави уникална възможност на хората с увреден слух да се насладят на класическата музика чрез сетивата си по един необичаен, но въздействащ начин.

Възможности за бъдещето

Този проект може да се окаже първата стъпка към създаването на повече събития, насочени към хора с различни видове увреждания. Възможно е подобни концепции да се въведат и в други градове и културни институции, което би допринесло за по-голяма културна инклузия и разнообразие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...