Димитър Димитров: Политиците да загърбят цирковете поне по темата "еврокомисар"

0
България може да изпусне шанс за еврокомисар по транспорта, предупреждава браншът
България може да изпусне шанс за еврокомисар по транспорта, предупреждава браншът Снимка: БГНЕС

България може да изпусне шанс за еврокомисар по транспорта, предупреждава браншът

Транспортният бранш в България изрази категорично желание страната ни да има еврокомисар с ресор "Транспорт". Това стана ясно след официалната позиция на Камарата на превозвачите в България, представена от изпълнителния ѝ директор Димитър Димитров. Причината за това настояване е свързана с възможността, макар и минимална, България да поеме този ключов сектор в рамките на Европейския съюз.

Димитров обясни пред Българското национално радио, че транспортният сектор в ЕС предстои да претърпи сериозни трансформации, които ще имат дългосрочни последици както за българските превозвачи, така и за икономиката на страната. В последните години дискусиите около пакета "Мобилност" станаха особено значими за транспортния бранш. Допълнително на хоризонта се очертава и зелената сделка на Европейския съюз, която включва мерки за декарбонизация и ограничения върху двигателите с вътрешно горене.

„Това би било възможност за защита на националния ни интерес“, категоричен е Димитров. Според него, ако България успее да получи ресор "Транспорт", страната ще има по-силен глас в преговорите за бъдещето на сектора. От Камарата на превозвачите обаче предупреждават, че процесът за избор на български еврокомисар значително закъснява. Димитров напомни, че до 30 август страната трябва да оповести своята кандидатура, но до момента не се наблюдава сериозен ангажимент по темата от страна на политическите лидери.

„Много сме закъснели и апелираме всичките тези циркове в родната политика да бъдат загърбени поне по темата за еврокомисар“, призова той.

Въпреки критиките, транспортният бранш не настоява за конкретно лице за позицията на еврокомисар. Според Димитров, Камарата на превозвачите не се стреми да прокара лобистко законодателство, но подчерта, че браншът разполага с експертиза и е готов да участва в процеса по избор на кандидат, който би могъл ефективно да защитава интересите на България на европейско ниво.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари