Димитър Белелиев: Прекъсвания на тока заради горещините - възможен сценарий и за България

0
Енергийният експерт предупреждава за системни проблеми в енергийната система на страната
Енергийният експерт предупреждава за системни проблеми в енергийната система на страната Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR

Енергийният експерт предупреждава за системни проблеми в енергийната система на страната

Изгасването на светлините заради горещините не е прецедент и може да се случи и в България. Това е мнението на д-р инж. Димитър Белелиев, основател на "АмонРА Енерджи" АД и енергиен експерт, изразено в предаването "Money.bg" на Bulgaria ON AIR.

Според Белелиев, България е отговорна за над 60% от проблемите в цялата енергийна система на Европа.

Неразрешените проблеми в енергийната система

Д-р инж. Белелиев подчерта, че нищо не се прави за решаване на съществуващите проблеми в енергетиката. Той обясни, че балансът между производство и потребление е критично важен, но в момента системата не може да бъде балансирана поради навлизането на големи възобновяеми енергийни източници (ВЕИ-та).

"Колкото е производството, толкова трябва да е и потреблението. В момента, поради навлизането на големи ВЕИ-та, системата не може да бъде балансирана," посочи Белелиев.

ВЕИ паркове и предизвикателства

Тази седмица стана ясно, че един от най-големите ВЕИ паркове – "Априлци", е заработил на пълни обороти. Въпреки че това е добра новина за инвеститорите, Белелиев подчерта, че това създава проблеми за енергийната система.

"В нормалните държави мислят за потребителите и за системата – Германия, Франция, цяла Европа инвестира в покривни централи," коментира Белелиев, давайки пример за по-ефективни решения.

Според него зеленото производство на енергия трябва да бъде там, където има консумация, за да може системата да бъде стабилна и предвидима.

Забавени европейски програми и последствия

Белелиев изрази своето разочарование от забавянето на европейските програми, които според него са оставили България неподготвена за енергийната криза.

"Тази криза нас ни завари неподготвени и цените скочиха. Това, че няма спиране на тока от мащаба на Западните Балкани, може би ще започне да се случва скоро и в България. Политиката обърква цялата енергетика в България," подчерта Белелиев.

Ядрената енергетика – бъдеще за Източна Европа

Данни от Bloomberg сочат, че Източна Европа се подготвя за нова вълна инвестиции в ядрената енергетика, подтикнати от енергийната криза и високите цени на електрическата енергия. Белелиев посочи, че строителството на една такава централа отнема в най-добрия случай 15 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари