Диетолог разкрива най-добрия съвет за отслабване

0
Честото хранене и правилният баланс на хранителни вещества са важни
Честото хранене и правилният баланс на хранителни вещества са важни

Честото хранене и правилният баланс на хранителни вещества са важни

Най-добрият начин да отслабнете е да се храните по-често през деня, за да избегнете изкушенията от нездравословни храни като бисквити и чипс, препоръчва диетологът Натали Рицо. Според нея честите хранения помагат да се предотврати достигането до момент на прекалено силен глад, което често води до преяждане.

"Макар калориите да играят важна роля в загубата на тегло, ключът е да не позволяваме на организма да стигне до състояние на прекомерен глад," твърди Рицо. Тя подчертава, че навикът номер едно за успешно отслабване е да се яде преди да изпитаме сериозен глад.

Хранете се на редовни интервали

В подкрепа на своята препоръка Рицо се позовава на изследване от 2022 година, което сочи, че редовната консумация на калории, разпределена равномерно през деня – на закуска, обяд и вечеря – увеличава шансовете за успешно отслабване. За тези, които не могат да се хранят на едни и същи интервали всеки ден, тя препоръчва да хапват лека закуска на всеки три до четири часа, за да избегнат пристъпи на силен глад.

"Това времево прозорче е достатъчно дълго, за да усвоите храната си, но не толкова продължително, че да изпитате прекалено силен глад," обяснява тя в интервю за EatingWell. Рицо съветва хората да използват таймер на телефона си, ако се затрудняват да запомнят кога е време за следващото хранене.

Балансът е важен

Освен честотата на хранене, важно е и какво ядете. Диетологът препоръчва да дадете приоритет на протеините, комбинирани с пълноценни въглехидрати – като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения. Не трябва да се забравя и за здравословните мазнини.

Протеинът е ключов елемент, защото спомага за дълготрайното усещане за ситост, поради бавното му разграждане в организма. Освен това, той помага за поддържане на чистата мускулна маса, която е от съществено значение, защото мускулите изгарят повече калории, отколкото мазнините.

Колко протеин е достатъчен?

Препоръчителната дневна доза протеин е 0,8 грама на килограм телесно тегло. За човек с тегло 68 килограма (150 паунда), това се равнява на около 54 грама протеин дневно. Въпреки това, някои специалисти препоръчват да се консумират поне 90 грама протеин на ден.

Д-р Фатима Коди Станфорд, лекар в болница в Масачузетс и доцент в Медицинското училище на Харвард, предупреждава, че прекалената консумация на протеин може да претовари бъбреците, особено при хора с бъбречни проблеми.

Добри източници на протеин включват постно месо, риба, яйца, ядки, млечни продукти, бобови култури и тофу.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Дрън, дрън
    Диети, сметки, глупости на куб. Стягаш се психически и правиш жесток глад десет дни. Само и единствено вода. Не е толкова страшно след като аз го изкарах. На втория, третия ден спираш да мислиш за храна. Вярно, че и силиците те напускат, но поне при мен съзнанието се избисти и станах доста по бърз с работата си /не е физическа/. За 10 дни, от 130 стъпах на 110 килограма. После внимателно захранваш, но то вече няма и апетит. Задържиш ли се без да се плъзнеш отново по свинщините, нещата си идват по местата. Догодина пак. Бе не съм го измислил аз. Във всяка религия, във всеки социум това си го има от стотици и хиляди години.
  • 1
    1
    54y45y
    най-добрия съвет за отслабване е следния: - яж по-малко и спортувай повече отколкото ядеш, спортувай всеки ден - който не иска ще бъде дебел
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари