Деян Василев: Обмяната на валута струва на българите около 500 милиона лева годишно

0
Около милиард лева годишно струва на България лукса да има собствена валута, коментира финансовият консултант
Около милиард лева годишно струва на България лукса да има собствена валута, коментира финансовият консултант

Около милиард лева годишно струва на България лукса да има собствена валута, коментира финансовият консултант

Финансови експерти дискутират ползите и недостатъците от приемането на еврото в България.

Ежегодно българите губят около 500 милиона лева за обмяна на валута, а поддържането на собствена парична единица струва на страната приблизително един милиард лева годишно. Тези данни бяха представени по време на дискусия в предаването "Твоят ден" по NOVA, където финансови експерти обсъдиха предимствата и недостатъците от евентуалното приемане на еврото в България.

Финансовият консултант Деян Василев изрази мнение, че българският лев е "лукс", който страната не може да си позволи. Той подчерта, че наличието на собствена валута прави България по-малко интегрирана в европейската икономика.

"Бордът е временна мярка, въведена извънредно. В еврозоната България ще ползва много благини - лихвите по държавния дълг също ще намалеят", заяви Василев. Той допълни, че основният риск за страната би бил прекомерното харчене и натрупване на непосилни дългове, но в момента България е далеч от такъв сценарий с дефицит под 3%.

Експертът подчерта важността на балансирания бюджет за избягване на задлъжнялост и отбеляза, че повече от половината държави в еврозоната не изпълняват критериите за инфлация.

От друга страна, Димитър Събев от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките (БАН) изрази несъгласие с твърденията, че приемането на еврото би било катастрофално за България. Той характеризира валутния борд като паричен режим, използван през 19-ти век от колониалните сили.

"В нашия случай в него има около 30 милиарда лева, които се въртят в българската икономика. Освен това имаме 72 милиарда под формата на чужди активи - най-вече долари и ценни книжа", обясни Събев.

Той критикува антиеврореториката, определяйки я като проява на финансова неграмотност или резултат от частни интереси. Според Събев, основната причина за ниската цена на труда в България е именно валутният борд, което води до рязко намаляване на населението.

Експертът изрази мнение, че ако България беше част от еврозоната, фалитът на Корпоративна търговска банка (КТБ) е можело да бъде предотвратен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Pyce
    А сегашните политици ни струват ЖИВОТА!!! ПО 20-30МЛРД НА ГОДИНА!!!
  • 0
    1
    dgd
    Така е - да имаш армия също струва скъпо - по добре да поканим някой друг да ни пази.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари