Делото "Магнитски": Адвокатите на Пеевски не оспорват обвиненията в корупция

2
Американското правосъдие отхвърля аргументите на Делян Пеевски
Американското правосъдие отхвърля аргументите на Делян Пеевски Снимка: БТА / Архив

Американското правосъдие отхвърля аргументите на Делян Пеевски

Последните документи по делото на Делян Пеевски срещу Държавния департамент на Съединените американски щати във връзка със санкциите "Магнитски" разкриват интересни подробности. Според информация, публикувана от Бюрото за разследваща журналистика и данни (BIRD), адвокатите на Пеевски не оспорват твърденията на американското правителство, че той е действал като корумпирано длъжностно лице.

Вместо това, правният екип на Пеевски фокусира защитата си върху аргумента, че към момента на налагане на санкциите, той вече не е заемал официална правителствена длъжност. Този довод обаче се оказва недостатъчен за отхвърляне на санкциите.

В началото на месеца Пеевски подаде искане за незабавно решение в своя полза по делото, заведено във федералния съд във Вашингтон, окръг Колумбия. Целта на това дело е да оспори прилагането на глобалния закон "Магнитски" спрямо него.

Американското правителство обаче представи писмен отговор, в който опровергава всички аргументи на Пеевски, посочвайки, че те не отговарят на фактите. Едно от ключовите твърдения на Пеевски е, че санкциите могат да бъдат налагани само на действащи, а не на бивши длъжностни лица.

Важно е да се отбележи, че Пеевски действително е заемал длъжността ръководител на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) през 2013 година, макар и само за кратък период от една седмица. Този факт, според американската страна, го поставя под обхвата на закона "Магнитски".

Представителите на Вашингтон обясняват, че в текста на закона не е изрично посочено, че той се прилага само за действащи длъжностни лица. Следователно, законът може да се прилага и за бивши такива. В подкрепа на тази позиция се цитира богата съдебна практика - нещо, което защитата на Пеевски пропуска да направи, което значително отслабва нейните аргументи.

Освен това, американската страна подчертава, че понятието "длъжностно лице" обхваща представители на всички власти - изпълнителна, законодателна и съдебна. В момента Пеевски е народен представител, тоест част от законодателната власт, макар и с кратко прекъсване. Това означава, че той попада в обхвата на санкциите "Магнитски" и в това си качество.

Интересен факт е, че Пеевски не е обжалвал последващия отказ на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) да го извади от санкционния списък през декември 2022 година. Вместо това, той се опитва да преформулира исканията си в рамките на вече заведеното дело.

OFAC, която е агенция за финансово разузнаване и правоприлагане към Министерството на финансите на САЩ, посочва, че Пеевски има възможност да поиска премахване от списъка и в бъдеще. За целта обаче той трябва да представи солидни доказателства в подкрепа на искането си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари