Държавен фонд "Земеделие" отпуска близо 2 милиона лева за пострадали от пожари земеделци

0
Помощта de minimis ще достигне до 184 земеделски стопани в цяла България
Помощта de minimis ще достигне до 184 земеделски стопани в цяла България Снимка: БГНЕС / Архив

Помощта de minimis ще достигне до 184 земеделски стопани в цяла България

Държавен фонд "Земеделие" отпуска близо 2 милиона лева за пострадали от пожари земеделци.

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) взе решение да подпомогне финансово земеделските стопани, пострадали от пожарите през 2024 година. Одобреният ресурс възлиза на 1 922 000 лева и ще бъде разпределен между 184 земеделски производители по схемата de minimis.

Това лято страната ни стана свидетел на поредица от пожари, които нанесоха сериозни щети на селскостопанския сектор. Огнената стихия унищожи обработваеми земи, земеделски култури и дори животни в различни региони на България. Последствията от тези бедствия се оказаха тежко бреме за фермерите, чиито стопанства понесоха значителни загуби.

В отговор на създалата се ситуация, министърът на земеделието и храните издаде заповед за сформиране на временни експертни комисии към Областните дирекции "Земеделие". Тези комисии имаха за задача да извършат оценка на щетите в районите, където беше обявено бедствено положение.

След обстоен анализ на събраните данни, ДФЗ определи броя на земеделските стопани, които отговарят на условията за получаване на помощта:

  • 168 производители с общо 3387,62 хектара засегнати площи и култури
  • 16 стопани, които са претърпели загуби на 858 пчелни семейства, 10 овце майки и 718 пчелни кошера

Финансовата подкрепа ще бъде разпределена според вида на засегнатите култури и животни. Утвърдените единични ставки варират от 214 лева за хектар при пасища и мери до 8763 лева за хектар при трайните насаждения като овощни градини и лозя. За пчелните семейства е предвидена помощ от 191 лева на брой, а за овцете майки - 324 лева за животно.

Важно е да се отбележи, че максималният размер на помощта de minimis за един земеделски стопанин или предприятие не може да надхвърля левовата равностойност на 25 000 евро (48 895,75 лева) за период от три последователни бюджетни години (2022 - 2024 година).

ДФ "Земеделие", в сътрудничество с компетентните дирекции в Министерството на земеделието и храните, ще изготви подробни указания за предоставяне на помощта. Това ще гарантира прозрачност и справедливост при разпределението на средствата.

До момента вече са изплатени 258 639 лева помощи de minimis на земеделски стопани, пострадали от пожарите през това лято. Новоотпуснатите средства ще допълнят тази сума, осигурявайки по-широко покритие на нуждаещите се от подкрепа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари