От утре земеделските стопани могат да подават заявления за помощ de minimis

9
Помощта е предназначена за производители на картофи, орехи, бадеми, лешници и култивирани гъби
Помощта е предназначена за производители на картофи, орехи, бадеми, лешници и култивирани гъби Снимка: Областна администрация - Русе

Помощта е предназначена за производители на картофи, орехи, бадеми, лешници и култивирани гъби

От утре, 12 юли, земеделските стопани, които отглеждат картофи, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници), както и култивирани гъби, могат да започнат подаването на заявления за подпомагане по помощта de minimis. Това беше съобщено след разговор между областния управител на Русе Драгомир Драганов и директора на Областната дирекция на Държавен фонд земеделие - Русе Красимир Георгиев.

Периодът за подаване на заявления продължава до 26 юли. Бюджетът на помощта е до 13 милиона лева, разпределени както следва: за картофи – до 7 милиона лева; за черупкови плодове – до 5 милиона лева, а за култивирани гъби – до 1 милион лева. Максималният размер на помощта de minimis за един земеделски стопанин или едно и също предприятие не може да надхвърля левовата равностойност на 25 000 евро (48 895.75 лева) за период от три последователни бюджетни години (2022 г. – 2024 г.).

Министерството на земеделието и храните ще определи окончателния размер на ставките по помощта след приема на заявления за подпомагане. Тези ставки ще бъдат утвърдени с решение на Управителния съвет на ДФ „Земеделие“.

Помощта се отпуска съгласно Регламент (ЕС) № 1408/2013, изменен с Регламент (ЕС) 2019/316, и се предоставя за покриване на част от производствените разходи на производителите за 2024 г. Заявленията се подават в Областните дирекции на ДФЗ по постоянен адрес на физическите лица (при кандидатстване на физически лица) и по седалището на едноличния търговец или юридическото лице (при кандидатстване на еднолични търговци и юридически лица). Кандидатстването може да се извърши лично или чрез упълномощено лице, след представяне на нотариално заверено пълномощно по образец, изготвено от ДФЗ.

За повече информация и подробности относно кандидатстването и необходимите документи, земеделските стопани могат да се запознаят с указанията на следния линк: Указания за кандидатстване по помощ de minimis за 2024 г..

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Оня с коня
    Живи да ги оплачеш земеделците. Държавата направи едни прости трактористи милионери, които идея нямат как да управляват финансовите си ресурси. Иначе всичките са с джипки за по 100 000лв и хубави служебни автомобили. Следи ли някой за пътни листи? Не. Обикалят си моретата Гърция Италия и ги боли оная работа.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...