Държавата спасява европроекти на "Напоителните системи" с 45 милиона лева заем

0
До средата на 2025 година дружеството спешно трябва да приключи 24 проекта за възстановяване на поливни съоръжения
До средата на 2025 година дружеството спешно трябва да приключи 24 проекта за възстановяване на поливни съоръжения

До средата на 2025 година дружеството спешно трябва да приключи 24 проекта за възстановяване на поливни съоръжения

Държавното предприятие „Напоителни системи“ ще получи заем на стойност 45 милиона лева от Министерството на земеделието, за да финансира проекти за рехабилитация на напоителната система. Решението беше одобрено от правителството по време на заседание в сряда, пише вестник "Сега".

Проектите обхващат 24 инициативи за възстановяване на хидромелиоративни съоръжения, като основният фокус е върху напоителни канали. Общата стойност на тези проекти възлиза на 106 милиона лева, а финансирането е осигурено по програмата „Развитие на селските райони 2014-2020 г.“ Въпреки че средствата бяха одобрени по-рано, „Напоителни системи“ започна работа по тях едва тази година. В началото на 2022 г. тогавашният министър на земеделието Иван Иванов спря изпълнението на проектите поради установени нарушения в договорите. След няколко месеца те бяха отново обявени и сега предприятието има срок до средата на 2025 г. за завършването им. Ако не успее да приключи работата в този срок, има опасност евросредствата да бъдат загубени.

Отпуснатият заем е предназначен за обезпечаване на оборотни средства, нужни за изпълнението на проектите. От него 20 милиона лева ще бъдат осигурени в периода от 1 септември до края на 2024 г., а останалите 25 милиона лева ще бъдат предоставени през първата половина на 2025 г. Според Министерството на земеделието, заемът ще бъде при условия, отговарящи на пазарните, като ще бъде погасен съгласно утвърден погасителен план.

Проектите на „Напоителни системи“ обаче не включват възстановяването на унищожената напоителна инфраструктура, разрушена през годините на прехода, като например изтръгнатите тръби и нарязаните помпени станции.

През годините „Напоителни системи“ често се свързва с различни скандали, като почти всеки земеделски министър е предприемал проверки за нередности, довели до уволнения на директори. Преди две години предприятието рязко увеличи цените на водата за напояване с цели 200%, което предизвика значително недоволство сред земеделците. Наложи се правителството да осигури компенсации заради поскъпването.

През 2021 г., когато се разработваше проектът на Плана за възстановяване и устойчивост, земеделските съюзи настояха „Напоителни системи“ да бъде изключено от него. Земеделците изразиха опасения, че предоставянето на 850 милиона лева за възстановяване на поливните системи чрез предприятието би било „като наливане на вода в пясъка“ поради съмнения за злоупотреби. Вместо това, в Плана бяха заложени 100 милиона лева за напояване, които могат да бъдат използвани директно от земеделските стопани за поливни системи, инсталации за пречистване на вода и оборудване за съхранение на вода.

Сега Министерството на земеделието подготвя проектите, изключени от Плана, за финансиране чрез новия Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    ДО ПРОКУРАТУРА И ДЪРЖАВА
    ДЪРЖАВАТА И ПРОКУРАТУРАТА ТРЯБВА ДА РАЗСЛЕДВАТ И ОСЪДЯТ ВСИЧКИ УЧАСТВАЛИ В УНИЩОЖАВАНЕТО,РАЗГРАБВАНЕТО И ИЗДАВАНЕТО НА СКРАП НА НАПОИТЕЛНИ СИСТЕМИ,ТРЪБИ,ПОМПЕНИ СТАНЦИИ ОТ ПЕРИОДА НА 2012 ГОДИНА.ПОЛИЦИЯ,КМЕТОВЕ,ГОРСКО,ЗЕМЕДЕЛЦИ,ПОЛИТИЦИ,ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,ВСИЧКИ СА ПОВЕЧЕ ОТ ИНФОРМИРАНИ.КАКВО СЕ ПРАВЯТ МА ДРЪЖ МИ ШАПКАТА? И ЖУРНАЛИСТИ СА В ЧАС И РЕПОРТЕРИ И МЕСТНИ ТЪРГАШИ И ДЖАМБАЗИ ЧЕ И КРИМИТАТА.ЗАЩО ПРАВИТЕ НАСЕЛЕНИЕТО НА МАЛОУМНО,АЛЬО. .. ГЕРБ,ГЕРБ...
  • 3
    1
    Ето защо докараха
    хората до безводие.За да заемнат от тяхно и наше име еврозаеми .Тези пари ще ги връщат децата ни.А дотогава ще се гърчат без вода.Шайка Престъпници.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари