ДАНС: През България не са минавали стоки на норвежкия гражданин, свързан с взривените пейджъри

0
Според проверка през страната са минавали единствено парични потоци - около 1,6 милиона евро
Според проверка през страната са минавали единствено парични потоци - около 1,6 милиона евро Снимка: БГНЕС / Архив

Според проверка през страната са минавали единствено парични потоци - около 1,6 милиона евро

Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) опроверга информацията, че стоки на норвежки гражданин, свързан с взривените пейджъри в Ливан, са преминавали през България. Според съобщение на ДАНС, цитирано от bTV, чуждестранният гражданин има само административен адрес в страната.

Проверка, извършена от ДАНС, Министерството на вътрешните работи (МВР) и Националната агенция за приходите (НАП), е установила, че през България са преминавали единствено парични потоци на стойност около 1,6 милиона евро. Тези средства са били насочени към Унгария. От държавните институции подчертават, че на територията на страната не са извършвани никакви митнически операции, свързани с въпросните пейджъри.

Разследването е започнало след медийни публикации, твърдящи че стоки, свързани с пейджърите, използвани при експлозиите в Ливан, са преминавали през България.

На 17 септември 2024 година в Ливан се случи масова експлозия на пейджъри, използвани от групировката "Хизбула". При инцидента загинаха 12 души, включително две деца, а ранените са близо 3000. Само ден по-късно последва втора вълна от експлозии на безжични комуникационни устройства в страната. Според информация от министерството на здравеопазването на Ливан, предадена от Би Би Си, при втория инцидент са загинали най-малко 20 души, а ранените са над 450.

В социалната мрежа "Екс" (бивш Twitter) говорител на кабинета "Орбан" е публикувал информация, че унгарската компания, спомената във връзка със случая, е само търговски посредник без база в Унгария. Той подчертава, че посочените устройства никога не са били на територията на страната.

Според унгарско издание, базираното в София дружество "Норта Глобъл" ЕООД, собственост на норвежки гражданин, е закупило пейджърите от Тайван. Регистрираното в Унгария дружество "Би Ейс Си Консултинг" е било посредник в сделката.

Първоначално като производител на пейджърите беше посочена тайванската компания "Голд Аполо". Фирмата обаче отрече да е произвела устройствата, използвани при детонациите, въпреки че върху тях има стикери с името ѝ. Собственикът на "Голд Аполо" заяви, че пейджърите са произведени в Европа от компания, която е имала право да използва тяхната марка.

В отделно изявление от "Голд Аполо" уточниха: "Относно последните медийни публикации за пейджъра АR-924, уточняваме, че този модел се произвежда и продава от Би Ей Си (фирма, базирана в Унгария). Ние само осигуряваме разрешение за търговската марка и нямаме намеса в дизайна или производството на този продукт."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари