"Да, България": Разследването срещу Портних е по наш сигнал

1
ОЛАФ подкрепя разследването на измамата с несъществуващо рибарско пристанище
ОЛАФ подкрепя разследването на измамата с несъществуващо рибарско пристанище Снимка: ГЕРБ

ОЛАФ подкрепя разследването на измамата с несъществуващо рибарско пристанище

Европейската прокуратура повдигна обвинения срещу четирима души, включително бившия кмет на Варна Иван Портних и бившия областен управител Стоян Пасев, във връзка с предполагаема измама на стойност 3.4 милиона евро. Средствата са били отпуснати за реконструкция на рибарско пристанище "Карантината", което според разследването никога не е съществувало.

Разследването е започнало след сигнал, подаден от Стела Николова, представител на политическа партия "Да, България". Николова коментира развитието на случая: "Подадох сигнал до Европейската прокуратура, давах показания като сигналоподател и сега тези двамата, както и всички замесени, ще си понесат последствията. Най-сетне след четири години имаме обвинение".

Според информация от Европейската прокуратура, земята, където е трябвало да се намира така нареченото "рибарско пристанище", всъщност е била регистрирана като "скали и пясък". Разследващите твърдят, че обвиняемите са събрали няколко понтона и са ги пререгистрирали като пристанище, за да получат европейско финансиране.

Проектът, оценен на 3.4 милиона евро, е трябвало да бъде финансиран със средства от Европейския фонд за морско дело и рибарство в размер на 2.8 милиона евро, докато останалите 675 475 евро е било планирано да бъдат осигурени от националния бюджет на България.

Случаят е привлякъл вниманието и на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), която е подкрепила разследването. Това показва сериозността на обвиненията и потенциалния мащаб на измамата с европейски средства.

Обвиненията повдигнати от Европейската прокуратура поставят под въпрос управлението на европейски проекти във Варна и повдигат въпроси за контрола върху разходването на средства от европейските фондове в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Възмутен
    Кога ще има разследване срещу настоящият кмет на Варна,корумпиран ДеБил-ПеПераст и заличил следите от колата на НСО,която уби човек и рани тежко друг,докато возеше със силно превишена скорост отрепките Кирил Простото Петков и Зайо Цицин?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари