Антикорупционният фонд разкри подробности за злоупотреба с 14 милиона лева

0
Европейската прокуратура разследва измама с несъществуващо рибарско пристанище край Варна
Европейската прокуратура разследва измама с несъществуващо рибарско пристанище край Варна

Европейската прокуратура разследва измама с несъществуващо рибарско пристанище край Варна

Европейската прокуратура в София повдигна обвинения срещу четирима заподозрени, включително бивш кмет и бивш областен управител на Варна, за измама, свързана с реконструкцията на рибарско пристанище. Разследването разкрива, че въпросното пристанище всъщност никога не е съществувало.

Измамна схема за 14 милиона лева

Според информацията, земята, върху която уж се намира пристанището, първоначално е била регистрирана като "скали и пясък". Заподозрените са монтирали няколко понтона и са пререгистрирали терена като рибарско пристанище. Проектът е финансиран с 8 милиона лева от Европейския съюз и допълнителни 6 милиона лева от държавния бюджет.

Лора Георгиева, правен експерт в Антикорупционния фонд, коментира ситуацията в ефира на предаването "Здравей, България" по NOVA: "Целият проект е на стойност 14 милиона, които както се вижда са отишли за нищо".

Нефункционално съоръжение

Георгиева подчерта, че в момента на въпросното място има някаква инфраструктура, но самото пристанище не е функционално: "Там като цяло не е подходящо за пристанище. Пясъкът е стигнал толкова високо, че лодки не могат да влязат. Не се ползва. Твърденията, че там ще се прави рибна борса също не са се случили".

Европейската прокуратура - гарант за безпристрастност

Относно работата на Европейската прокуратура, Георгиева изтъкна: "За Европейската прокуратура трябва да се има предвид, че там има контрол и преценка дали определен случай да се гледа и внася обвинение и от прокурори, които не са българи. Това изключва възможност за политическа намеса".

Експертът добави: "Процедурата започва с едно решение на МС, с което през октомври 2016 година са дадени държавни имоти за ползване на общината. Веднага след това е регистрирано това пристанище. То на практика не е съществувало. Там е било плаж".

Сътрудничество между институциите

Георгиева подчерта важността на сътрудничеството между различните институции: "За мен като юрист е несериозно да се смята че Европейската прокуратура ще обслужва политически поръчки. Няма как Европрокуратурата да работи самостоятелно и изолирано от всички. Тя работи в сътрудничество с българските институции".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари