Да, България: Димитър Главчев да гарантира, че "няма един "лейтенант" на Пеевски да бъде заменен с друг

0
Да, България: „Повторната номинация на Димитър Главчев е симптом на политическа безизходица“
Да, България: „Повторната номинация на Димитър Главчев е симптом на политическа безизходица“ Снимка: БТА

Да, България: „Повторната номинация на Димитър Главчев е симптом на политическа безизходица“

Политическата формация „Да, България“ излезе с официално становище във връзка с повторната номинация на Димитър Главчев за служебен премиер. Според тях, този ход е ясен знак за неспособността на българските политически сили в Народното събрание да постигнат консенсус по важни политически въпроси, което поставя страната в политическа безизходица.

От партията подчертаха, че в началото на седмицата обединението „Продължаваме Промяната - Демократична България“ е предложило алтернативно решение, което да осигури по-широк политически диалог и консултации с всички парламентарно представени партии. Изключение е било направено само за Движението за права и свободи (ДПС), заради влиянието на бизнесмена Делян Пеевски върху партията, според позицията на „Да, България“.

Консултациите са имали за цел да задвижат процедурите по приемане на предложените от „Продължаваме Промяната - Демократична България“ промени в Закона за Сметната палата. Тези промени биха позволили да се избере заместник-председател на институцията, който да се ползва с високо обществено доверие, а също така да се обсъдят и други възможни опции за завършване на конституционната процедура по избор на служебен кабинет.

„Да, България“ обаче отбелязва, че тези предложения не са намерили подкрепа от нужните 121 народни представители, което е довело до повтарящата се ситуация с номинацията на Димитър Главчев.

Според партията, основният проблем е свързан с прозрачността и общественото доверие към процеса по формиране на служебния кабинет. „Да, България“ настоява, че кандидатът за служебен премиер трябва не само да представи проект за състав на Министерския съвет, в който не фигурира името на Калин Стоянов, но и да гарантира, че няма да бъде заменен един „лейтенант“ на Пеевски в Министерството на вътрешните работи с друг.

Партията изразява и своето недоволство от действията на Димитър Главчев, свързани с назначения и уволнения на областни управители, които според тях се случват под диктовката на Делян Пеевски.

От действията на служебния премиер ще зависи дали ръководеното от него правителство ще успее да осигури честни и свободни избори на 27 октомври, категорични са от „Да, България“. Това е основният приоритет за партията, която настоява за по-високи стандарти на прозрачност и отговорност от страна на институциите в този процес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари