Д-р Явор Асьов: Наднорменото тегло е заболяване, а не въпрос на естетика

3
Затлъстяването е следствие на сложно взаимодействие между факторите на средата
Затлъстяването е следствие на сложно взаимодействие между факторите на средата Видео: NOVA

Затлъстяването е следствие на сложно взаимодействие между факторите на средата

Затлъстяването отдавна е повече от въпрос на естетика. В предаването "Събуди се" по NOVA, темата за борбата с килограмите беше обсъдена в детайли от ендокринолога д-р Явор Асьов. Специалистът подчерта, че проблемите с теглото не бива да се разглеждат само през призмата на външния вид, а като сериозен здравословен проблем, който може да доведе до множество други заболявания.

„Има множество доказани връзки между наднорменото тегло и над 200 други заболявания. Нека говорим за „заболяване”, не за външен вид”, коментира д-р Асьов. Той акцентира върху това, че съвременното затлъстяване е следствие на сложно взаимодействие между факторите на средата – прехранване, липса на физическа активност и генетични предразположения.

Генетичната предразположеност – основен фактор за затлъстяване

Една от основните тези на д-р Асьов е, че голям процент от хората са генетично предразположени към наднормено тегло. Според него около 70% от населението носи такива гени, но те не винаги са активни. „Това са „заспали гени”, които се събуждат под въздействие на нашия съвременен свят, пълен с вредни храни и ниска физическа активност”, обясни специалистът.

С други думи, нашият модерен начин на живот – бързо хранене, прекомерен стрес и липса на движение – активира тези гени и така води до наднормено тегло и затлъстяване. Според д-р Асьов, важно е да се разбере, че затлъстяването не е само въпрос на лична воля и контрол върху хранителните навици, а включва и биологични фактори, които не могат да бъдат пренебрегнати.

Лечението на затлъстяването – задача на специалистите

„Най-важното е да отбележим, че като всяко друго заболяване, затлъстяването трябва да се лекува от специалист, в лекарски кабинет”, подчерта д-р Явор Асьов. Според него, ако здравословният начин на живот – балансирано хранене и физическа активност – не е достатъчен, е необходимо да се прибегне до медицинска намеса.

В някои случаи се налага употребата на медикаменти, когато традиционните методи за контролиране на теглото не дават трайни резултати. „Когато имаме траен неуспех, влизат в съображение лекарствата, но те не са козметично средство”, уточни д-р Асьов. Лекарствата трябва да се разглеждат като част от цялостното лечение на заболяването, а не като бързо решение за отслабване.

Бъдещето на лечението на затлъстяването

С оглед на нарастващата честота на затлъстяване и свързаните с него заболявания, бъдещето на медицината в тази област ще изисква както иновации в лечението, така и повишено внимание към профилактиката. Д-р Явор Асьов препоръчва редовни прегледи и консултации със специалисти, за да се осигури адекватно лечение на затлъстяването и да се избегнат сериозни усложнения за здравето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    Лойд Остин
    Кой ме призова ? Ааааа.това пак бил некъпания траверс Мартинчо,днес му кендзах малко в устенцата,ама трябваше да нахраня Зеленски и Нетаняху,та за него не остана,но ще му разреша да ми оближе черния негърски гъз хохохо
  • 2
    5
    Българин = Фък дъ РФ
    Всъщност най гнусни сме ние,бесарабските некъпани травестити,справка в коментари 2 и 4,които са писани от мен,докато хапвах от лайната на Лойд Остин
  • -5
    4
    Фък дъ РФ
    Най гнусни са ми руските педали - справка коментари 3 и 1
  • 11
    3
    1 до 2:
    Следвайки логиката, всички €вроатлантици сте най-отявлените педерасти! ФАКТ!
  • -17
    2
    Българин
    Най гнусни са ми руските педали - справка коментар 1
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари