Д-р Александър Бальовски: Пиенето на бира е нож с две остриета!

3
Съветът ми е пийте повече вода, алкохолът е основен враг на целия организъм, включително на отделителната система
Съветът ми е пийте повече вода, алкохолът е основен враг на целия организъм, включително на отделителната система Снимка: УМБАЛ "Медика"

Съветът ми е пийте повече вода, алкохолът е основен враг на целия организъм, включително на отделителната система

Д-р Александър Бальовски завършва през 2013 г. Медицинския университет във Варна и същата година започва работа в отделението по урология на УМБАЛ „Медика Русе“. През 2019 г. взема специалност „Урология“. Оттогава досега непрекъснато повишава квалификацията си чрез участия в курсове и медицински форуми. Има специален интерес към диагностика и лечение на бъбречно-каменна болест и онкологични заболявания на пикочо-половата система, лапароскопска хирургия.

За да поддържа кондиция, д-р Бальовски се занимава активно със спорт. Той е състезател по стрелба с лък на СК „Джамбо 2006“. В края на август ще участва в поредния републикански турнир.

Представяме ви интервюто на специалиста пред вестник "Утро":

- Д-р Бальовски, колко и какви течности е препоръчително да пият хората през горещите летни дни, за да запазят здравето на отделителната си система?

- По принцип в горещините най-добре е да се поемат повече течности - вода, сокове, айрян. Сега, на плажа, повечето хора много обичат да пият бира. Тя обаче е нож с две остриета. Да, с бирата се приема и вода, но хмелът и спиртът в нея ускоряват филтриращата функция на бъбреците, което ги натоварва. Заедно с това се губят и жизненоважни елементи като калий, магнезий, желязо, калций, витамин С и др., което нарушава електролитния и киселинно-алкалния баланс на организма.

Водата, която постъпва в тялото, се изхвърля по няколко начина: чрез дишане, потене и уриниране. През летните месеци, особено при по-високи температури, когато дишането се учестява, потенето е засилено, ако човек приема намалено количество течности, се затруднява филтрационната способност на бъбреците, които от своя страна обичат водата. Урината е резултат от филтрацията на кръвта чрез бъбреците и съдържа вредни за организма продукти, които се изхвърлят с помощта на водата. Колкото по-малко е водата, толкова по-концентрирана е урината. Колкото по-концентрирана е тя, толкова по-голяма е опасността от химично дразнене на лигавицата на пикочния мехур и от образуване на конкременти в пикочо-отделителната система

Затова съветът ми е: Пийте повече вода. Алкохолът е основен враг на целия организъм, включително на отделителната система. Той и газираните напитки водят до обратен ефект. Ако например пиете кола, тя задоволява жаждата ви за момента, но не удовлетворява физиологичната ви нужда от прием на течности.

- Какви са най-честите оплаквания на вашите пациентите?

- И жените, и мъжете страдат почти еднакво от възпалителни и онкологични заболявания на пикочо-половата система. Тъй като сме регион със значително по-твърда вода, бъбречно-каменната болест е силно застъпена и при двата пола.

- Образуването на камъни в бъбреците до колко се влияе от храната?

- Камъните в бъбреците могат да се образуват, когато в урината има високи нива на определени вещества - калций, оксалат, цистин или пикочна киселина. В повечето случаи за образуването на камъни има генетична предиспозиция, но със сигурност процесът се влияе и от застоялия начин на живот, намаления прием на течности, рязката промяна в pH на урината и от бактериални инфекции.

- Какви са видовете камъни и какво е тяхното лечение?

- Те са много видове, но основните са: калциеви (най-често срещаните, под формата на калциев оксалат), струвитни (образуват се в отговор на инфекция на пикочните пътища), от пикочна киселина (следствие на хронична диария или малабсорбция), цистинови (следствие на наследствено заболяване цистинурия). Най-често обаче структурата на камъните е смесена, защото тя е продукт от преработването на храната, която приемаме. Поради това някои колеги съветват да се намали приемът на зелени зеленчуци, на млечни продукти и др. Ако човек не е патологично обременен, няма нужда да се лишава от тези продукти. Разбира се, когато пациентът вече е изхвърлил камък или сме го отстранили оперативно, изпращаме конкремента за химичен анализ. И тогава вече освен медикаменти можем да предпишем и препоръчителна диета. Но пак казвам, над 90% от случаите камъните са смесени.

- През последните години много актуални са протеиновите диети, но голямото количество протеини не влияе ли негативно върху бъбреците и върху образуването на камъни?

- Като цяло съм противник на диетите и особено на тези, които са стриктно ориентирани към нещо. Протеиновите например, освен че вредят, не водят до траен ефект, ако пациентът не промени трайно начина си на живот. Главната цел е отслабване, но това е шоков процес за организма. Всеки иска да е фин и да се събира в дрехите от абитуриентския си бал, но не можем да променим генетиката си. Ако човек има предразположеност към напълняване, той не е болен, той просто генетично е предразположен и каквато и диета да изпълнява, колкото и да спортува, той пак ще се върне към първоначалното си състояние. Въпросът е, че всякакви драстични мерки, влияят не само върху физиологичните процеси в бъбреците и отделителната система, а върху целия организъм.

Диета с много високо съдържание на протеини може да увеличи натоварването на бъбреците, да причини дехидратация и да доведе до увреждане с течение на времето. Някои проучвания показват, че високопротеиновите диети крият риск от образуване на камъни в бъбреците поради високите нива на пикочна киселина и калций в урината

Те са противопоказни особено за хора, които вече имат урологични проблеми. Газираните и енергийните напитки също се свързват с образуването на камъни в бъбреците.

- Мъжете или жените търсят по-често помощта на уролога заради оплаквания с отделителната система?

- Жените по-често ходят на лекар, но когато имат оплаквания в интимната област, търсят колегите гинеколози и заради това много циститни проблеми се установяват и дори лекуват от тях. Ако личният лекар е достатъчно запознат, ги праща на уролог. Но нашият контингент са повече мъже, макар че обичайно те не отиват на лекар, ако нямат болки и силен дискомфорт. А е препоръчително да посещават уролог за профилактичен преглед поне един път годишно.

- Когато в ранен стадий откриете някакво заболяване, предполагам, че е възможно да го излекувате или поне да предотвратите неговото задълбочаване?

- Точно затова апелирам за редовна профилактика. Ако става дума за камъни, назначаваме подходяща диета, свързана главно с висок прием на течности, подходящите хранителни добавки и лекарства. В резултат конкрементът може да се изхвърли и да не се стига до оперативна намеса. Може, когато е навреме. За всяко едно заболяване, хванато навреме, винаги има вариант. Дори и за онкологичните заболявания. За съжаление, у нас профилактиката е много пренебрегвана. Особено от мъжете. От моя опит мога да кажа, че от 10 пациенти, дошли при мен на преглед, 7 са записани от жените си

Същите тези мъже имат коли и ежегодно ги карат на технически преглед, а на собственото си здраве не обръщат внимание. Мъжете трябва да имат съзнанието, че след 50 години периодично трябва да ходят на уролог както жените на гинеколог. Хубавото е, че напоследък има млади мъже, които без оплаквания, идват на профилактични прегледи.

- Това означава, че кампаниите за профилактика на здравето все пак имат ефект.

- Определено, особено по отношение на хората, които са по-образовани и информирани. Според моите наблюдения има една категория, които са запознати с биологията на тялото и обръщат внимание на състоянието си, и друга категория, която не е запозната, не се интересува и идва на преглед, когато има сериозни оплаквания или по спешност.

- Има ли мъже, които ви търсят заради сексуални проблеми?

- Да, макар че българинът доста се смущава да споделя интимни проблеми. След една определена възраст у някои мъже започва да се появява състояние, познато като еректилна дисфункция, но те го отдават единствено на възрастта и си казват, че за тях половият живот е приключил. Не е така. Има проучвания, които установяват, че еректилната дисфункция може да е първи признак за бъдещ инфаркт на миокарда. Инфарктът на миокарда най-просто означава запушване на кръвоносните съдове, които хранят сърцето. Същите тези съдове образуват плака, която постепенно запушва артериите и спира кръвотока. Тази плака не се отделя само там. При мъжете вътрешният диаметър на кръвоносните съдове, които пълнят пениса, е малко по-малък от тези на сърцето. Когато започне да се отделя плака, това води до намален обем на кръв към половия член при ерекция, т.е. до еректилна дисфункция. В такива случаи задължително трябва да се проверят холестеролът и триглицеридите, да се направи цялостен липиден профил. Много често се стига до коронарография, която показва, че човекът има и кардиологичен проблем.

- Някои хора се оплакват от често уриниране, други го правят рядко. В кой от случаите човек трябва да се притеснява?

- Има заболявания, които са свързани с по-често уриниране или пък със задържане на урина. Но това невинаги е болестно състояние. За да се разбере дали има проблем, трябва да се посети уролог. Има и един друг проблем - незадържане на урина, т.нар. инконтиненция, особено актуална при жените. Това не е болест, дължи се на отпускане на мускулатурата на тазовото дъно, появява се с напредване на възрастта, обикновено след 50 години, в климакса. Дамите често се притесняват и търсят лекарска помощ, когато процесът напредне. В началото има медикаменти, които биха могли да помогнат. Възможно е и оперативно лечение - с поставяне на слингове, които имат за цел да повдигнат уретрата. Но много често се случва след пролапс на влагалище, пациентките пак да имат изпускане. Аз лично препоръчвам да се посети уролог и да се започне навременно лечение.

- Има ли значение дали жената спортува?

- Да, има голямо значение, има специален комплекс упражнения за засилване на мускулатурата на тазовото дъно. Те са подходящи обаче за жени в по-млада възраст, без други увреждания, по-скоро с цел превенция, или при първи симптоми. Когато става дума за пациентки с патерици например, каквито съм имал, упражненията няма как да се изпълняват.

- В отделението по урология на УМБАЛ „Медика Русе“ какви са възможностите за съвременно лечение?

- В нашето отделение имаме всичко, което има в една европейска болница - най-съвременна апаратура за диагностика и лечение, като апаратура за екстракорпорална литотрипсия, която неинвазивно разбива камъни с високоенергийни вълни, холмиев лазер, който се използва освен за разбиване на камъни и за лечение на хиперплазия на простата, апаратура за лапароскопски операции. Но не само апаратурата е важна, важно е кой стои зад нея. Ние, освен че разполагаме с техниката, имаме знания, капацитет и желание за развитие, което се подкрепя от ръководството на „Медика“. През месец април например бях на курс, организиран от Американската асоциация по роботизирана и лапароскопска хирургия SLRS. Лекторите бяха на световно ниво. Единият от тях, проф. д-р Нава, е работил за НАСА, участвал е в разработката на първия робот Да Винчи. Обучението беше интензивно, с лекции и практически упражнения, работихме върху живи тъкани и беше много полезно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    22
    Мира
    Истината е, че малко хора се обръщат към уролог навреме, докато не заболи, особено мъжете.
  • 0
    21
    Верно е
    Това за ефекта от бирата е вярно. Личен опит. Нали, щото всеки вика да пием бира против камъни в бъбреците, а аз се чудех защо сякаш по-често започнаха да се образуват. Да видиш кат минах на вода и чай как се промениха нещата. Обичам си биричката, обаче как болят бъбреци, не е истина просто. Който е патил, ще ме разбера...
  • 0
    20
    до 19
    Викаш спести няколко кинта за преглед.:)
  • 0
    19
    Илия
    Дунав мост, явно вдигате летвата, необичайно полезно четиво. Лично на мен ми беше много интересно и полезно цялото интервю с доктора, защото повечето от темите са ми на дневен ред, имам си здравословни проблеми. Благодаря за ценното и интересно интервю.
  • 6
    18
    the real questions
    А пиенето на ракия?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари