Чужди инвеститори напускат страната, а български фирми потъват в сивия сектор

0
Чуждестранни компании напускат България, докато местният бизнес се бори за оцеляване
Чуждестранни компании напускат България, докато местният бизнес се бори за оцеляване

Чуждестранни компании напускат България, докато местният бизнес се бори за оцеляване

Икономическите предизвикателства пред България се задълбочават, алармира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), изрази сериозна загриженост относно текущото икономическо състояние на страната в ексклузивно видео интервю за БАНКЕРЪ. Той очерта редица проблеми, които застрашават стабилността и растежа на българската икономика.

Според Велев, формулата за определяне на минималната работна заплата (МРЗ) е дълбоко проблематична. Той прогнозира, че през следващата година МРЗ ще достигне 96 процента от медианната заплата, което според него ще насърчи ниската производителност и разрастването на сивата икономика.

"Формулата за определяне на МРЗ е порочна, догодина тя ще бъде 96% от медианната - това стимулира мързела, ниската квалификация и сивата икономика", коментира Велев.

Председателят на АИКБ изрази безпокойство относно намаляващите инвестиции в страната. Той посочи, че в стремежа си да отговори на критериите за влизане в еврозоната, България традиционно не изпълнява планираните капиталови разходи. Същевременно, частните инвестиции също бележат спад поради влошаващата се бизнес среда.

Велев алармира за тревожна тенденция - чуждестранни компании напускат страната, като голяма част от тези случаи остават извън полезрението на обществеността. Същевременно, български предприятия са принудени да прибягват до сивия сектор, за да оцелеят в тежката икономическа обстановка.

"Чужди инвестиции напускат страната, в голямата си част този проблем не е публично озвучен. А български се гмуркат дълбоко в сивия сектор, за да оцелеят", подчерта Велев.

Той изтъкна, че основна причина за тези негативни тенденции е методиката за определяне на минималната работна заплата, която той определи като "порочна". Според данните, представени от Велев, през миналата година 45 процента от работещите са получавали МРЗ, като се очаква този процент да нарасне още повече през следващата година, включвайки и квалифицирани работници.

"През миналата година 45% от работещите са получавали МРЗ, догодина ще се увеличат и квалифицираните работници ще се влеят в сивия сектор", прогнозира председателят на АИКБ.

Велев изрази мнение, че чуждестранните инвеститори не могат да разберат този модел на определяне на МРЗ и това е една от причините за тяхното оттегляне от българския пазар. Той описа ситуацията на пазара на труда в България като "волунтаризъм", където някои получават повече, отколкото са изработили, за сметка на други, които не получават заслуженото възнаграждение за своя труд.

В интервюто бяха засегнати и други важни теми, свързани с икономическото състояние на страната. Велев коментира прогнозите за потенциален "гръцки сценарий" в България, обсъди реалното изпълнение на Бюджет 2024 и анализира факторите, определящи високата средна заплата в столицата София.

Председателят на АИКБ обърна внимание и на въпроса за външния дълг на България, който според него е малък по обем, но скъп за обслужване.

Интервюто с Васил Велев хвърля светлина върху редица икономически предизвикателства, пред които е изправена България. То поставя важни въпроси относно бъдещето на инвестициите в страната, състоянието на пазара на труда и необходимостта от преразглеждане на някои икономически политики, особено по отношение на определянето на минималната работна заплата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    До 1
    Така е благодарение на бат Боеко Чекмеджейски сикаджията!
  • 4
    1
    съвременник
    Още малко и сме в деведесете.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари