Чуждестранен турист плати 18 000 лева за лечение в център, регистриран във Варна

0
Вълна от сигнали за скъпи медицински услуги по Черноморието
Вълна от сигнали за скъпи медицински услуги по Черноморието Видео: bTV

Вълна от сигнали за скъпи медицински услуги по Черноморието

Бурни реакции се появиха след информацията за лекар на Черноморието, който е взел 1500 лева за преглед и лечение на болно ухо на дете. Това се случва в разгара на туристическия сезон, когато мнозина чужденци и българи търсят медицинска помощ по морето.

Кувейтски гражданин плаща 18 000 лева за медицински услуги във Варна

На 29 юли тази година, мъж от Кувейт посещава медицински център, регистриран във Варна, и плаща близо 18 000 лева за лечение. Документът показва, че консултация със специалист струва 1000 лева, същата сума е и за изследванията, а вливането на системи е на цена от 3520 лева.

Преглед от Германия за 4000 лева преди година

През август миналата година, друг пациент от Германия плаща почти 4000 лева за медицински услуги в същия център, като тогава цените са били значително по-ниски. Тези разлики в цените будят съмнения и въпроси за политиката на ценообразуване.

Реакцията на медицинския център

Опитите да се свържат с ръководството на медицинския център не дават резултат. В телефонен разговор управителят твърди, че не е издал този документ и обещава да направи проверка.

Законът за здравето и ценообразуването

Законът за здравето в България е категоричен – лечебните заведения, които обслужват граждани на държави членки на Европейския съюз, не могат да определят цени на здравните услуги, различни от тези за българските граждани. За гражданите на трети страни, като Кувейт, такива ограничения не са предвидени.

Обяснението на д-р Здравко Дамянов

Д-р Здравко Дамянов от медицинския център в "Златни пясъци" обясни пред bTV, че високата цена от 1500 лева за първичен и контролен преглед, промивка на ухо и предписване на 5-дневна терапия на дете е резултат от финансовата политика, определена от други институции и застрахователи.

Изисквания за ценоразписите на медицинските центрове

Медицинските центрове са задължени да имат ценоразпис и да го поставят на общодостъпни места в сградата си. Държавните и общински лечебни заведения публикуват ценоразписа си на сайта на Министерството на здравеопазването. Центровете за спешна медицинска помощ на Черноморието са три: ЦСМП "Бургас", ЦСМП "Варна" и ЦСМП "Добрич".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    4
    До втори
    Ама туриста въобще не се интересува как се наема помещение за медицински център. А и един заболял турист не е задължен единствено и само той да заплати всички разходи на така наречения доктор или доктори. Въпросът се разрешава когато се нормативно регулира въпросът. За да можеш да се наричаш курорт и да имаш такива цени на хотелите, трябва задължително да поддържаш помещение за медицински услуги на туристите. Естествено на такива медицински услуги, които са възникнали изненадващо, а не няко да дойде да си оправя зъбите или да си прави пластична операция при нас. И така, само ако имат такъв медицински център, тогава ще може да се нарича курорт. Иначе ще е населено място. И цените ще бъдат по-ниски. Без туристически такси. Без допълнителни измишльотини. Наистина се осираме с цените, а качеството е под всякаква критика
  • 4
    3
    любопитен
    Искам само да попитам, как мислите, дали това литовско семейство ще дойде отново в България. Дали някой от техните приятели и познати ще дойде отново в България. Дали като излъчат техния репортаж по литовската телевизия някой ще дойде в България? А ние искаме туризъм. На мен ми се наложи да посетя спешен медицински център в Дубовник и не ми взеха и стотинка. Всичко беше безплатно с европейската здравна карта. Даже лекарят сам ми каза, какво трябва да направим, за да мине по европеска здравна карта. Да, ама това е в Хърватия. Там е нормална държава. Приеха еврото и никой не реве за куната. Хърватия отдавна скъса със своята зависимост от Русия. А и те правят туризъм. Наистина. А ние какво. Мислим си, че имаме неповторимо морско крайбрежие и че е безкрайно? Ами погледнете колко крайбрежие имат в Хърватия и Гърция, и колко при нас. И после ще се чудим, защо никой не иска да идва в лайноморието ни.
  • -6
    2
    Чичо Том
    Абе някой пита ли как се взема помещение в курорт за развитие на дейност? Кога и как се плаща и колко се иска,а какво се заварва? По тоя въпрос кое как е се мълчи и трае.За цените кой пита и конъролира?
  • 9
    1
    Az
    Туризъм бе, туризъм... После чакайте туристи...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари