Четвърти опит за старт на делото за катастрофата край Своге

0
При трагичният инцидент преди 6 години загинаха 20 души
При трагичният инцидент преди 6 години загинаха 20 души Снимка: БГНЕС / Архив

При трагичният инцидент преди 6 години загинаха 20 души

Шест години след трагичната автобусна катастрофа край Своге, при която загинаха 20 души, Софийският окръжен съд ще направи четвърти опит за старт на делото. Прокуратурата е повдигнала обвинения не само на шофьора, но и на пет длъжностни лица, свързани с ремонта на пътя, където се случи инцидентът.

Трагедията, която се случи през август 2018 година, разтърси България. Автобусът, пълен с пенсионери от Световрачене, излезе от пътя и падна в дере, довеждайки до смъртта на 20 души и раняването на множество други. Въпреки многократните опити за започване на делото, досега не беше постигнат напредък.

Обвиняеми по делото

Сред обвиняемите по делото са изпълнителният директор на фирма "Трейс", техническият ръководител на ремонта на пътя, началникът на асфалтовата база, строителният инженер от надзорната фирма и директорът на дирекция в АПИ. Обвиненията срещу тях варират от неизпълнение на служебни задължения до небрежност, която е допринесла за катастрофата.

Проблеми в инфраструктурата

Случаят подчертава сериозни проблеми в инфраструктурата и надзора в България. След инцидента беше установено, че пътят, по който се е движил автобусът, е бил в лошо състояние, въпреки скорошния ремонт. Това повдигна въпроси относно качеството на изпълнение на строителните работи и контролът върху тях.

Според прокуратурата, ремонтът на пътя е бил извършен с множество нарушения, включително използване на некачествени материали и недостатъчен контрол от страна на надзорните органи. Тези пропуски са довели до състояние, което е било непосредствена причина за катастрофата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари