Четирима американски президенти са убити в рамките на мандата си

1
Тези събития са променили хода на американската история
Тези събития са променили хода на американската история

Тези събития са променили хода на американската история

Историята на Съединените щати е белязана от множество случаи на убийства и опити за убийства на президенти, както показва справка на АФП, изготвена по повод последния опит за убийство на бившия президент Доналд Тръмп, който е и кандидат за втори мандат в Белия дом. Тези събития са оставили дълбок отпечатък върху политическата сцена на страната и са променили хода на американската история.

Убийства на президенти

Ейбрахам Линкълн - 1865 година

Първото и едно от най-известните убийства в историята на Съединените щати е това на 16-ия президент Ейбрахам Линкълн. На 14 април 1865 година Линкълн е убит в ложата си в театъра "Форд" във Вашингтон от актьора Джон Уилкс Бут. Това събитие бележи първото убийство на действащ президент и оставя страната в шок и траур. Линкълн е запомнен като велик лидер, който води нацията през Гражданската война и премахва робството.

Джеймс Гарфийлд - 1881 година

На 2 юли 1881 година 20-ият президент Джеймс Гарфийлд е нападнат във Вашингтон. Той е прострелян два пъти от Чарлз Дж. Гуайтой, адвокат и разочарован кандидат за държавна служба. Гарфийлд умира от раните си на 19 септември 1881 година, след като страда повече от два месеца. Това убийство подчертава необходимостта от реформи в политическата система и назначаването на държавни служители.

Уилям Маккинли - 1901 година

На 6 септември 1901 година, по време на изложение в Бъфало, 25-ият президент Уилям Маккинли е ранен от анархиста Леон Чолгош. Маккинли получава множество наранявания и умира на 14 септември от гангрена, развила се вследствие на раните. Неговата смърт води до засилване на мерките за сигурност на президентите и подчертава опасностите от екстремистки движения.

Джон Кенеди - 1963 година

Едно от най-шокиращите убийства в съвременната история е това на 35-ия президент Джон Кенеди. На 22 ноември 1963 година в Далас, Кенеди е убит от Лий Харви Осуалд. Това събитие предизвиква вълна от конспиративни теории и оставя трайно въздействие върху американското общество. Кенеди е запомнен като харизматичен лидер, който вдъхновява нацията с визията си за бъдещето.

Опити за убийства

Освен убийствата, има и редица опити за убийства на американски президенти, които за щастие не водят до смърт. Сред тях са:

  • Андрю Джаксън - през 1835 година, първият опит за убийство на действащ президент. Нападателят, Ричард Лоурънс, не успява да простреля Джаксън.
  • Теодор Рузвелт - през 1912 година, по време на предизборна кампания. Той е прострелян в гърдите, но оцелява и продължава речта си.
  • Франклин Рузвелт - през 1933 година, малко преди да встъпи в длъжност. Нападението не успява, но кметът на Чикаго, Антон Чермак, е убит.
  • Джералд Форд - през 1975 година, когато са направени два опита за убийството му в рамките на 17 дни.
  • Роналд Рейгън - през 1981 година, Рейгън е прострелян и сериозно ранен от Джон Хинкли младши, но оцелява след успешна операция.

Историята на Съединените щати е изпълнена с драматични и трагични събития, свързани с убийства и опити за убийства на президенти. Тези инциденти са не само лични трагедии, но и моменти на национален шок и преоценка на мерките за сигурност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    4
    Путин Хуйло
    С коментара с никнейм Българин (въпреки че както вече обясних съм смрадлив хомосексуален бесарабски циганин) исках да кажа следното:А що се не опиташ да кажеш това, на тълпите укропитеци желаещи да емигрират в ФАЩ ?!?! А що се не опиташ да кажеш това, на тълпите хохълски укропитеци паразитиращи в "лошия" ЕС ?!?! Друго си е да се празиш (какво ли пък е това праЗиш,може би съм си мечтал някой да ми се изпразни на козята брадичка) докато агитираш за калната азиатска клоака на мърлявата киевска плешива маймуна.
  • -2
    3
    Българин
    До 2 А що се не опиташ да кажеш това, на тълпите руснаци желаещи да емигрират в САЩ ?!?! А що се не опиташ да кажеш това, на тълпите руснаци паразитиращи в "лошия" ЕС ?!?! Друго си е да се празиш на "Българин" докато агитираш за калната азиатска клоака на мърлявата кремълска плешива маймуна.
  • 3
    2
    Българин
    Поредното доказателство,че ФАЩ са държава от Третия свят....
  • 5
    1
    русенец
    Значи всеки десети президент на САЩ е убит, а всеки четвърти или е убит или са се пробвали да го убият. Да живеят демокрацията и Сикрет сървиз!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...