Честваме паметта на Света преподобномъченица Параскева Римлянка

0
На този ден имен ден празнуват: Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева
На този ден имен ден празнуват: Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева

Преподобномъченицата Параскева: История на вяра и мъченичество

Името Параскева е гръцко по произход и означава "подготовка". Традиционно това име се дава на момичета, родени в петък, тъй като денят на гръцки език се нарича "параскеви". В християнската традиция Параскева е светица, която е почитана за своята вяра и мъченичество. Днес, на 26 юли, се отбелязва паметта на тази изключителна жена, която посветила живота си на служение на ближните и на проповядване на вярата в Христос.

Живот и мъченичество на Света Параскева

Параскева е родена в Рим и от млада възраст се посвещава на монашество, избирайки да живее безбрачна и отдавайки се на служба на ближните. Времето, в което живее, е белязано от преследвания на християните, особено по време на управлението на император Антонин Пий. Параскева била заловена и принуждавана да се откаже от своята вяра, което тя категорично отказала.

След отказа си, Параскева била подложена на жестоки изтезания. Една от най-известните истории разказва за нейното хвърляне в котел с врящо масло, от което тя чудодейно останала невредима. Според преданието, дори императорът, който загубил зрението си по време на това събитие, бил изцерен чрез молитвите на Параскева. Това чудо впечатлило мнозина и довело много хора до вяра в Христос. Въпреки това, след неуспеха на всички мъчения, Параскева била обезглавена.

Памет на свещеномъчениците Ермолай, Ермип и Ермократ

На този ден се почита и паметта на свещеномъчениците Ермолай, Ермип и Ермократ, които загубили живота си заради вярата си в Христос през декември 303 година. Те били презвитери на църквата в град Никомидия, днес известен като Измит в Турция. Свещеник Ермолай е известен с това, че въвел в християнската вяра лекаря Пантелеймон, чиято памет се чества на 27 юли. Свещеномъчениците също били подложени на мъчения и накрая убити с меч.

Значение на паметта на светиите

Честването на преподобномъченицата Параскева и свещеномъчениците Ермолай, Ермип и Ермократ ни напомня за силата на вярата и предаността към духовните ценности. Техните истории са пример за това, как любовта към Бога и готовността за саможертва могат да променят света и да вдъхновяват поколенията. Тези светци са символ на устойчивост и вяра в трудни времена и напомнят за важността на духовните ценности в съвременния свят.

На този ден имен ден празнуват: Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева. Бъдете здрави!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари