Почитаме паметта на Света Анна

0
Лятна Света Анна - традиции и обичаи
Лятна Света Анна - традиции и обичаи

Лятна Света Анна - традиции и обичаи

На 25 юли Православната църква отбелязва Успение на Света Анна, известно още като Лятна Света Анна. Това е денят, в който се почита паметта на светицата Анна, потомка на Аароновия род и майка на Мария, която родила Исус Христос. В християнството Света Анна е символ на майчинството и закрилница на бременните жени.

В България празникът е известен под името Лятна Света Анна и е особено популярен в Западна България и Родопите, най-вече в Асеновградско. Според традициите, този ден се приема за знак за края на лятото. Светицата се почита като защитница на бременните невести и на раждаемостта. За да могат жените да износят плода си и да раждат леко, на този ден се спазват редица забрани - не се работи, не се пере и мие, не се шие и плете.

Старото поверие гласи, че ако „трудна жена работи на Света Анна, ще пометне”. За това бременните жени и младите булки посещават църквата, молят се за здравето на децата си и палят свещи пред иконата на светицата. Иконата често се обкичва с цветя и се дарява с ризи, чорапи, кърпи и пари. След църковната служба майките раздават пресни пити, за да бъдат здрави децата им. Вярва се, че Света Анна пази децата от „огън” - висока температура и треска.

В Източна България на Лятна Света Анна жени и деца тръгват по полето да берат лековити билки, които после изсушават и запазват за лекуване през годината. В Западна България пък се извършват магически действия срещу магьосници, бродници и житомамници, които обират чуждото плодородие. Стопаните преспиват на нивите си, за да предотвратят кражбата на житото.

В югозападните български краища на Лятна Света Анна се организира оброк - служба с курбан, на която присъства целият род. Жертвоприношението има за цел да омилостиви светицата и да предпази нивите от пожар и градушка. В тези райони Света Анна е почитана и като защитница от огън и пожар, наричана „Опърлия”.

На този ден имен ден празнуват Анна, Ана, Ани, Аника, Аница, Анче, Анушка, Анита, Анелия, Анета, Анабел, Яна и Вилиана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари