Червеното тегу Чочко грабна награда на Парада на домашните любимци в Русе

6

Русенци и техните домашни любимци създадоха незабравим празник в Парка на младежта

В неделя, 29 септември 2024 година, алея „Перистери" в Парка на младежта в град Русе се превърна в сцена на уникално за града събитие - първият Парад на домашните любимци. Повече от 60 животни, придружени от своите стопани, се включиха в инициативата, организирана от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух" със съдействието на спонсори.

Заместник-кметът Никола Лазаров откри събитието, приветствайки многобройните участници и гости. Той използва момента, за да насърчи русенци без домашни любимци да обмислят осиновяване на животно от Общинския приют за безстопанствени животни.

Парадът беше разделен на три основни зони - "Котки", "Екзоти" и "Кучета", като всяка от тях привлече вниманието на посетителите по свой уникален начин. Най-голямо участие имаше в зоната за кучета, където четириногите приятели демонстрираха своите умения и чар.

В категорията "Котки" журито, съставено от експерти в областта на грижата за животни, присъди първо място на котарака Зевс. Сребърният британец Зак зае второто място, а третото бе отредено на Джаки - представител на породата канадски сфинкс.

Зоната "Екзоти" предложи на посетителите среща с необичайни домашни любимци. Първото място си поделиха чинчилата Дейзи и червеното тегу Чочко - уникално за България животно, донесено от Аржентина. Второто място бе присъдено на заека Алиса от породата ангорска лъвска глава и морското свинче Лео, а на трето се класира декоративното зайче Тео.

Най-оспорвана бе надпреварата в зона "Кучета", където участниците бяха разделени в три категории според теглото си. В категорията за малки кучета (до 10 килограма) отличията бяха разпределени както следва: за "Най-красиво куче" - пекинезът Sweet Dream на Мирослав Георгиев; за "Интересна прилика между стопанин и любимец" - той пуделът Зара на Геновева Милушева; за "Специални умения" - мини пуделът Бела на Теодор Пеев.

При средните кучета (от 10 до 20 килограма) призьори станаха: Арчи от породата лагото романьоло за "Най-красиво куче", булдогът Крум и стопанинът му Любослав Иванов за "Интересна прилика", а питбулът Цезар на Михаил Андреев - за "Специални умения".

В категорията на големите кучета (над 20 килограма) победители бяха: ризеншнауцерът Джаспар на Иван Иванов за "Най-красиво куче", немският дог Лукас на Манол Досев за "Специални умения", а за "Интересна прилика" - Мартин Георгиев и кучето му от породата акита ину на име Киара.

Специални награди "Любимец на публиката", определени с гласуване от присъстващите, получиха котаракът Зевс и минипуделът Бела.

Освен състезателната част, събитието предложи богата съпътстваща програма. Представители на Общинския приют за безстопанствени животни запознаха гражданите с възможностите за осиновяване и доброволчество. Анна Младенова от салон за домашни любимци „Естетик" демонстрира техники за груминг, а ветеринарният лекар Владимир Николаев от амбулатория „Дай пет" беше на разположение за консултации.

Особен интерес предизвика представянето на иновативен подход за създаване на здрава връзка между човек и куче, представен от Ралица Миланова от фондация „По пътя с кучешките лапи" и Мира Бонжева от „Разговор с куче".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари