Червен код за Русе

6
Освен високите температури, остава и високата степен на пожароопасност
Освен високите температури, остава и високата степен на пожароопасност Снимка: Dunavmost

Освен високите температури, остава и високата степен на пожароопасност

Код оранжево е в сила за днес в цялата страна. Предупреждението е заради изключително високите температури, достигащи 42-43 градуса. Според народните вярвания трите дни в средата на юли - 15, 16 и 17 юли, са известни като "горещници", а астрономическите такива са последните три дни на месеца. Въпреки това, от началото на юли горещините, особено в градските райони, са изключително трудно поносими.

В столицата София температурите достигат до 36-37 градуса.

Във вторник, 16 юли, Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) алармира за още по-горещо време в областите Благоевград, Русе, Плевен и Велико Търново. Обявеният за тези области код е червен - най-високата степен на предупреждение за метеорологични явления.

Освен високите температури, остава и високата степен на пожароопасност. Горещото време създава условия за бързо разпространение на пожари, което изисква повишено внимание и подготовка от страна на гражданите и службите за спешна помощ.

Специалистите съветват да се избягва излагане на пряка слънчева светлина, особено в най-горещите часове на деня. Необходимо е да се пият много течности, да се носят светли и леки дрехи и да се търси сянка при възможност. Важно е също така да се грижим за възрастните хора, децата и домашните любимци, които са най-уязвими при такива екстремни условия.

След четвъртък, 18 юли, се очаква понижение на температурите. Прогнозата е температурният интервал да падне до 30-35 градуса. Ще се развиват локални гръмотевични процеси с кратки, а на моменти и интензивни валежи, които могат да доведат до висок риск от градушки. Това ще донесе известно облекчение след дългия период на горещини, но също така ще изисква внимание поради възможните гръмотевични бури и градушки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Любка Кумчева
    През времето на нереализиран социализъм и комунизъм нямаше кодове.Обявявахме времето,температурата и прогнозата.Как така живеехме и всеки си правеше сметката? След 10.11.1989 се появиха и магнитни бури.До тогава не бяха чували за тях,а те съпътстват Слънчевата система от самото и създаване от твореца на всичко видимо и невидимо или господ бог,а за някой бивши членове на ДС ,БКП и политбюро и МВР сега е великият архитект.Та появиха се магнитните бури или взеха да ги обявяват и всички хукнаха да си вземат болнични или отпуска.Та такива работи с код червено или жълто....... Ами ако някой код е фалшиво подаден?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари