Черно море е едно от най-бързо затоплящите се в света

0
Учени предвиждат сериозни промени в температурите и валежите в региона
Учени предвиждат сериозни промени в температурите и валежите в региона

Учени предвиждат сериозни промени в температурите и валежите в региона

Черно море е едно от моретата, които най-бързо се затоплят в световен мащаб, според последни изследвания на български учени. Те предупреждават, че до края на века регионът ще бъде изправен пред значителни климатични промени, включително увеличаване на скоростта на вятъра, нарастване на валежите и повишаване на атмосферното налягане. Прогнозите показват, че тези промени вече започват да се усещат, особено в областите на Варна, Добрич и Бургас, където валежите значително са се увеличили.

Два сценария за бъдещето на Черно море

Българските учени са разработили два възможни сценария за развитието на климата в Черноморския регион през 21. век - песимистичен и реалистичен. Доктор Лилия Бачева от Националния институт по метеорология и хидрология подчертава, че и в двата случая се очаква значително увеличение на температурите през летните месеци. В песимистичния сценарий, температурите могат да се повишат с повече от 7 градуса на места, което ще доведе до сериозни последствия за екосистемата на Черно море.

Общо взето в цялата територия на страната се очаква нарастване на средните температури. Имаме асиметрия - по-бързо нарастване на минималните температури спрямо максималните като ръст“, добавя доктор Бачева.

Препоръки за превенция и подготовка

Доцент Елисавета Пеева от Софийския университет също изразява загриженост за бъдещето на Черно море, като подчертава, че в по-песимистичния сценарий морето ще бъде по-хладно от околната среда, докато в по-вероятния сценарий то ще бъде сравнително по-топло. Прогнозните температури варират между 1-2 градуса, което също може да има сериозни екологични последици.

Със сигурност почистване на корита, определяне на зоната, до която биха достигнали водите и изграждане на система за предупреждения“, препоръчва доцент Пеева. Тя подчертава необходимостта от подготвителни мерки, за да се минимизират потенциалните щети и рискове, свързани с изменението на климата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари