Частица от мощите на Свети Георги остава в Бяла като дар за местната църква

0
Областният управител Драганов присъства на честванията за 100-годишнината на църквата в Бяла
Областният управител Драганов присъства на честванията за 100-годишнината на църквата в Бяла Снимка: Областна администрация - Русе

Областният управител Драганов присъства на честванията за 100-годишнината на църквата в Бяла

Областният управител на Русе Драгомир Драганов взе участие в тържествена литургия, посветена на 100-годишнината от изграждането на църквата „Свети Георги“ в град Бяла. Той отправи молитви за здравето и благоденствието на жителите на региона, като подчерта значимата роля на Българската православна църква за единството на българския народ. „Бог да ни дава сили и да ни напътства към извършването на повече добри дела“, заяви Драганов. По-късно той отправи пожелания за мир, щастие и просперитет към жителите на Бяла, като припомни, че самият той е сред основните дарители за реставрацията на иконостаса в църквата. Благодарение на неговата подкрепа бе възстановена иконата на Светите братя Кирил и Методий, а областният управител обмисля ново дарение за храма, което ще бъде обявено скоро.

Литургията беше водена от Главиницкия епископ Макарий с благословението на Русенския митрополит Наум. По време на богослужението в храма беше донесена мощехранителница с частица от мощите на Свети великомъченик Георги Победоносец, която ще остане като дар за храма и благословия за жителите на града. „Това е безценен подарък за всички в Бяла – огромно богатство, което ще бъде източник на духовна подкрепа за всеки, който търси Божията помощ,“ заяви епископ Макарий.

На тържественото събитие присъстваха кметът на Бяла Димитър Славов, председателят на Общинския съвет Мариан Антонов, народният представител Георги Кръстев и много граждани. Кметът на града, Димитър Славов, припомни, че църквата „Свети Георги“ е сред най-красивите в страната и че нейното изграждане е започнало през 1910 година под ръководството на архитекта Димитър Шойлев. Строежът е завършен през 1915 година, а скулптурните елементи са дело на италианския скулптор Матей Кошута. Славов отбеляза също, че камбанарията на храма е висока 20 метра и съдържа четири камбани, дарени от руския император Александър II, като най-голямата от тях тежи 1500 килограма и е висока 1,10 метра.

Народният представител Георги Кръстев също изрази увереност, че държавата ще продължи да подкрепя църквата в нейната важна роля за укрепване на духовното единство на нацията. Според епископ Макарий, единството в църквата е път към духовна цялост и е основата за сплотяване на обществото. „Когато християните се обединят около Христос и следват неговите заповеди, това единство се проявява не само в духовен план, но и в ежедневието ни,“ подчерта той.

Епископът отбеляза още, че празникът, който отбелязваме днес – Рождество на Света Богородица, ни напомня за важността на смирението и послушанието. Според Макарий, Света Богородица е символ на първосъздадения човек, преди грехопадението, и нейното раждане е плод на послушанието на нейните родители.

След литургията празненствата по случай годишнината продължиха с концерт на Илия Луков, а танцовите формации „Шарена гайда“ и „Жарава“ внесоха допълнителен колорит в събитието. Празничната програма ще завърши тази вечер с концерт на Братя Аргирови и впечатляващо 3D-мапинг шоу върху реставрираната част на моста на Колю Фичето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    светотатство е
    Комунист в църква? Да се кръсти пред икона? А по времето на соца ни гонехте ...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари