Бюджетният дефицит може да достигне 9% от БВП

0
АИКБ прогнозира потенциален бюджетен дефицит от 18 милиарда лева
АИКБ прогнозира потенциален бюджетен дефицит от 18 милиарда лева Снимка: БТА

АИКБ прогнозира потенциален бюджетен дефицит от 18 милиарда лева

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) излезе с остра декларация срещу нарастващите бюджетни разходи и дефицит. Организацията изрази сериозна загриженост за състоянието на публичните финанси в страната, базирайки се на информация, представена от заместник министър-председателя и министър на финансите Людмила Петкова на 4 октомври 2024 година.

Според данните, изложени на пресконференцията, се очаква значително увеличение на бюджетните разходи, особено в сферите на възнагражденията в публичния сектор и социалните и здравноосигурителните плащания, включително пенсиите. АИКБ отбелязва драстичен ръст на разходите за персонал - от 14,6 милиарда лева за 2022 година до планирани 18 милиарда лева през 2024 година, което представлява увеличение от над 23 процента.

Още по-сериозно е увеличението в областта на социалните и здравноосигурителните плащания, включително пенсиите. Тук се наблюдава скок от 25,7 милиарда лева за 2022 година до очаквани 34,9 милиарда лева за 2024 година - ръст от близо 36 процента.

АИКБ подчертава, че тези увеличения се случват в контекст на умерена инфлация, но при продължаващ спад на индустриалното производство. За периода януари 2023 година - август 2024 година кумулативната инфлация е едва 4,5 процента, което означава, че реалният ръст на разходите значително надхвърля инфлационните нива.

Асоциацията изразява особена тревога относно прогнозите за бюджетния дефицит. Очаква се нов дефицит от 11,9 милиарда лева за 2025 година, който, добавен към планирания дефицит за 2024 година от 6,2 милиарда лева, формира потенциален бюджетен дефицит от 18,1 милиарда лева за следващата година, приближаващ 9 процента от брутния вътрешен продукт.

В светлината на тези данни, АИКБ призовава бъдещите народни представители в 51-вото Народно събрание на Република България и правителството да предприемат спешни мерки за фискална консолидация. Сред предложенията на асоциацията са "замразяване" на възнагражденията и съкращаване с 20 процента на заетите лица в публичния сектор, както и "замразяване" на пенсиите и разходите в сектор "Отбрана и сигурност".

АИКБ се противопоставя категорично на идеята за увеличаване на данъците като начин за справяне с бюджетния дефицит. Вместо това, организацията настоява за отговорно и дисциплинирано управление на публичните финанси, което да гарантира успешното присъединяване на страната към еврозоната, Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), както и устойчив икономически растеж.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари