Бизнесът настоява за замразяване на пенсии и заплати

0
АИКБ предлага драстични мерки срещу растящите публични разходи
АИКБ предлага драстични мерки срещу растящите публични разходи Снимка: Dunavmost

АИКБ предлага драстични мерки срещу растящите публични разходи

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) призовава за сериозни мерки за овладяване на растящия бюджетен дефицит, включително замразяване на пенсии и заплати в публичния сектор, както и съкращения в администрацията.

В отговор на тревожните прогнози за потенциален бюджетен дефицит от близо 9% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2025 година, АИКБ излезе с декларация, в която настоява за строги фискални мерки. Сред предложенията на бизнес организацията са:

  • Замразяване на пенсиите и заплатите в държавната и общинската администрация за 2025 година
  • Съкращаване на 20% от заетите в публичния сектор
  • Ограничаване на разходите за отбрана и сигурност на текущото им ниво

Тези искания идват в контекста на значително увеличение на бюджетните разходи през последните години. Според данните, представени от вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова, разходите за персонал в публичния сектор са нараснали с над 23% от 2022 до 2024 година, достигайки 18 милиарда лева. Още по-драстично е увеличението на социалните и здравноосигурителните плащания, включително пенсиите, които са се повишили с близо 36% за същия период, достигайки 34,9 милиарда лева.

АИКБ изразява загриженост, че тези увеличения се случват на фона на сравнително умерена инфлация и продължаващ спад в индустриалното производство. Организацията предупреждава, че неконтролираното нарастване на бюджетните разходи може да застраши устойчивостта на публичните финанси и да повлияе негативно на конкурентоспособността на българската икономика.

Бизнес асоциацията категорично се противопоставя на идеята за увеличаване на данъците за граждани и фирми като начин за компенсиране на бюджетния дефицит. Вместо това, те призовават за преразглеждане на бюджетните приоритети и въвеждане на строги мерки за фискална консолидация.

Тези предложения идват в отговор на изявлението на министър Петкова, която посочи необходимостта от обсъждане на приходни и разходни мерки в бюджета за 2025 година, с цел ограничаване на бюджетния дефицит до 3% от БВП - критерий за влизане в еврозоната.

Декларацията на АИКБ поставя на дневен ред важни въпроси за бъдещето на българската икономика и предизвиква дебат относно балансирането между социални ангажименти, икономически растеж и фискална стабилност. Предстои да видим как ще реагират политическите сили и бъдещото правителство на тези предложения в контекста на подготовката на бюджета за 2025 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    9
    до Ники
    Харчовете и кражбите са им големи мойто момче,кражбите.Пари има колко щеш.Нямат наяждане бате и ги боли шпека
  • 2
    8
    До "БИЗНЕСА"
    Бизнеса минава от "Роял Салют" и други гъдели на Пърцуца от Николово или Кайсиева от Тутраканско.Може и джибри.Бизнеса забравя за Дом Периньон и подобни и обръща на Липа,Букет,Мерло и Каквото събрали от лозето.Така бизнеса ще покаже че подкрепя нас.За мезе сланина и шпек "Бургас" от копита.Все пак ни го предлага бизнеса.
  • 4
    7
    ДО "БИЗНЕСА"-ПАРТИИНИЯТ
    Като гражданин съм съгласен при следните условия: Бизнеса минава на л.автомобили от 75/90/120/130 до 160 конски сили.Двигатели от 1.2 до 2 2- 2.5. Бизнеса спира да сменя всеки месец Мерцедеси,Бентли,БМВ,АУДИ,Ферари,Ламборгини,Ролс Ройс както следва S-class G-class X-5-6-7 ,A8 S L. и.т.н. Бизнеса спира да играе хазарт по Букурещ,Макао,Монако,Швейцария,Лас Вегас,Милано,Барселона и т.н. . Бизнеса спира да изплаща заемите на отрочетата си направени в казина от порядъка на 50 000 до 500 000 € .Бизнеса спира да подържа любовници,плейметки и чалгарки с по няколко незаконни деца.Бизнеса спира воаяжи със златни карти в Милано,Лондон,ПарижДубай,Доха,Абу Даби,Монако,Ню Йорк.Бизнеса спира посещение на ресторанти където едно блюдо е от порядъка на 50 до 200 1000 € и нагоре.Бизнеса се отказва от частните си самолети подготвени да бягат,накъде? Не е ясно.Бизнеса си продава яхтите,захвърля яхтената култура и кара на гемии от втора ръка и тутраканки.Бизнеса забравя за Луй Виютон или как беше с изкълчен език съм.Бизнеса спира с почивки по екзотични дестинации седмица през седмица и партита съмнителни подкрепени с табли пълни с бяло.В Гърция бизнеса отдавна не ходи.Бизнеса започва да праща децата си да учат с нашите заедно за да проговорят и те на турски,цигански и влашки.Бизнеса спира да финансира тъпаци кресливи ,а раздава пари на хора и работници работливи.Бизнеса плаща съвестно данъци и спира да участва в бизнес със офшорки.Бизнеса спира с костюми от 1000/3000/7000/10000 долара и започва да носи дрехи от КООП ПАЗАР И ВТОРА УПОТРЕБА.БИЗНЕСА СПИРА С ПЛАТЕНИ ЧАСТНИ МЕДИЦ.ПРЕГЛЕДИ И ТРЪГВА С НАС ПО ЗДРАВНА КАСА В УМБАЛ И МЕДИКА.БИЗНЕСА СПИРА ДА КУПУВА ДИАМАНТИ И МИНАВА НА ЦИРКОНИИ И ОТ ЗЛАТО И ПЛАТИНА НА СРЕБРО И ПИРИНЧ ИЛИ ЦАН.БИЗНЕСА СЕ НАВИРА В ПАНЕЛКА ОТ КЪДЕТО Е ПРЪДНАЛ И ТРЪГНАЛ И СЕ ОТКАЗВА ОТ ЗАМЪЦИ И ВИЛИ. БИЗНЕСА СПИРА ДА УГАЖДА НА ДЕЦАТА СИ И ДА ИМ МЕНЯВА КОЛИТЕ И МОТОЦИКЛЕТИТЕ ПРЕЗ МЕСЕЦ.ХРАНЕНЕ В ГРАДСКАТА СТОЛОВА НА СОЦ.СЛАБИТЕ. БИЗНЕСА ДА СЕ ОПОМНИ КОЙ Е ОТ КЪДЕ Е ТРЪГНАЛ И НА КЪДЕ ОТИВА ЩОТО Е ЗАБРАВИЛ И МОЖЕ ДА ГО ВЪРНЕМ В СТАРТОВА ПОЗИЦИЯ.БИЗНЕСА СЪБИРА ЗА КОЛЕДАТА БЪЛГАРСКА ВСЯКА ГОДИНА ПО 10/20 000 000 милиона,а не да дава всяка година по 4 300 000 на КАТ за еднакви номера на деца,курви и фирма.Само при тези условия съм съгласен на исканията на бизнеса и проявявам разбиране и ги подкрепям.Разбрахте ли бизнеса,пияници и боклуци разлигавени.Бизнеса да започва да строи жилища за работниците си и семействата им за да ги задържи в България.Бизнеса в България е умирисан.Мирише на стар партиен или милиционерскоминистерски кенеф неумит от диария.Това е бизнеса в България.
  • 2
    6
    Сметалото до 3
    И колко мислиш, че е приноса на малките фирми в държавния бюджет? Като "малка фирма" с четирима служителя ти гарантирам, че никой няма да разбере ако като с магическа пръчка престанем да съществуваме. Моите 20 000 лева осигуровки, които плащам годишно, не покриват и импланта на зъбчето на висш държавен служител. Кютаме колкото можем, отделяме по някой лев, че като се срутим /неизбежно е/, да не умрем от глад.
  • 5
    5
    да ги замразят,
    ама да не забравят да замразят и цените
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари