Бум на креватни дървеници

1
Експерт съветва да не се борим сами с вредителите, защото препаратите са опасни за хората
Експерт съветва да не се борим сами с вредителите, защото препаратите са опасни за хората Видео: NOVA

Експерт съветва да не се борим сами с вредителите, защото препаратите са опасни за хората

Столицата и други големи градове в България се изправят пред сериозно предизвикателство, свързано с нарастващата популация на креватни дървеници. Специалисти в областта предупреждават за очакван бум на тези досадни насекоми, като проблемът не се ограничава само до София, а засяга и други урбанизирани райони в страната.

Причини за увеличението

Симеон, професионален ловец на дървеници и други вредители, обяснява пред NOVA основните фактори за този тревожен тренд: "Хората пътуват повече, имат повече възможност да посещават различни места и за жалост по този начин носят вкъщи дървеници. Те са факт навсякъде. Както в Париж, така и във всеки голям мегаполис в Западна Европа, София вече по никакъв начин не отстъпва".

Според експерта, глобализацията и урбанизацията играят ключова роля в разпространението на тези паразити. Увеличеният международен туризъм и честите пътувания създават идеални условия за пренасянето на дървеници от едно място на друго.

Професионален подход към проблема

Симеон категорично съветва гражданите да не се опитват да се справят с проблема самостоятелно: "Не препоръчвам да се ползват препарати в къщите, тъй като те често са вредни за хората. Много по-добре да се ползват услугите на обучени професионалисти". Той подчертава важността на специализираната помощ за ефективното и безопасно отстраняване на дървениците.

Как да разпознаем наличието на дървеници

За да помогне на гражданите да идентифицират проблема навреме, Симеон описва най-честите признаци за наличие на дървеници:

  1. Пъпки и белези по кожата: "Най-честите белези са пъпки и белези по кожата, вследствие на ухапванията от тях. Те често са с червен връх".
  2. Следи от изпражнения: "Другият най-срещан белег са следи от техните изпражнения - малки кафяви точки".

Тези индикатори могат да помогнат на хората да разпознаят проблема в ранен стадий и да потърсят професионална помощ своевременно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари