Броенето на пръсти е тренировка за мозъка

0
Интерактивността - ключът към по-добри резултати при мислене
Интерактивността - ключът към по-добри резултати при мислене

Мислете с ръцете си: как интерактивността подобрява когнитивните резултати

Интерактивността и физическият контакт значително подобряват умствените способности, твърдят британски учени, предаде вестник „Дейли мейл“.

Резултати от проведено изследване в лабораторни условия показват, че когато човек използва не само мозъка, но и ръцете си за решаване на задачи, когнитивните му резултати се подобряват значително.

Проучването е направено сред група доброволци, които са били подложени на различни задачи, включващи използването на ръцете като част от процеса на решаване. Учените са установили, че участниците, които активно използват физическо взаимодействие с предмети или околната среда, са успели да постигнат по-добри резултати в сравнение с тези, които са разчитали само на умствените си способности.

„Мисленето с ръце“ се оказва не просто полезно, но и незаменимо за подобряване на умствените процеси, показват изводите от изследването. Промените във физическата среда също се оказват важни за улесняване на запомнянето на информация и за насочване на вниманието към по-добро решение на проблема.

Според учените, когато освен с мозъка, човек „мисли“ и с очите и ръцете си, той успява по-ефективно да обработва и запомня информацията. Това е така, защото физическото взаимодействие с предметите създава допълнителни връзки между различни мозъчни региони, които иначе не биха били активирани.

Всяка дейност, която изисква физическо участие, като броенето с пръсти или подреждането на обекти, може да улесни процеса на мислене и да доведе до по-добри резултати. Изследователите подчертават, че този тип взаимодействие стимулира мозъка по начин, който обикновеното абстрактно мислене не може да постигне.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари