Боряна Димитрова: Никога не съм виждала толкова демотивирани избиратели

0
Твърдите ядра на партиите ще решат изборния резултат, коментира социологът
Твърдите ядра на партиите ще решат изборния резултат, коментира социологът Снимка: bTV

Твърдите ядра на партиите ще решат изборния резултат, коментира социологът

Последното социологическо проучване на агенция "Алфа рисърч" разкрива тревожна тенденция сред българските избиратели – безпрецедентно ниво на умора и демотивация. Боряна Димитрова, един от водещите социолози в страната и съосновател на агенцията, сподели интригуващи резултати от най-новото им изследване на електоралните нагласи.

"Никога не съм виждала толкова разтревожени, уморени и демотивирани избиратели", сподели Димитрова, подчертавайки уникалността на настоящата ситуация в политическия живот на България.

Един от най-изненадващите резултати от проучването е свързан с очакванията на гражданите за формиране на правителство след предстоящите избори, пише в. 24 часа. За първи път мнозинството от анкетираните – цели 54 процента, изразяват песимизъм относно възможността за съставяне на кабинет. Това отразява нарастващото недоверие в политическата система и способността на партиите да постигнат консенсус.

Що се отнася до партийните предпочитания, проучването на "Алфа рисърч" очертава следната картина:

  1. ГЕРБ - СДС води с 23,9 процента подкрепа
  2. Коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) се нарежда на второ място с 14,4 процента
  3. Партия "Възраждане" следва плътно с 14,2 процента

Тези резултати показват сравнително близки позиции между втората и третата политическа сила, което предполага оспорвана битка за влияние в бъдещия парламент.

Димитрова акцентира върху още един тревожен аспект от проучването – очакванията за ниска избирателна активност. Според социолога, на предстоящите избори се очаква да гласуват предимно твърдите ядра на партиите. Това предполага, че голяма част от колебаещите се и разочаровани избиратели може да останат вкъщи в деня на вота.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Koe
    Кое трябва да ме мотивира? Вече тридесет години,едни и същи муцуни,едни и същи велики обещания и лъжи! Кое трябва да ме мотивира? Сменят се имена на партии,различни коалиции,но ммуцуните в тях едни и същи! Не се отказват ,въпреки че вече им трябват памперси!!!
  • 1
    1
    Дани
    Как няма да сме демотивирани като толкова много партии има и гласовете се разводняват ""Във многомилионна Америка (която е еталон за много от управляващите)_има две партии!!!!!!В нашата мила, Родина където населението е драстично намаляло и право на глас имат някои милиона ___има двадесет и няколко партии, десетки формации!!!!!И уж така имаме по голям избор!!!!Да,да ама __НЕ ! Така драстично се разводнява вота и за партия която няма шанс да влезе в Парламента, защо да се гласува!!! Ако са няколко партиите, хората по лесно ще изберат ----десните _в десно,_левите у лево!!!!! Мисля че това ще бъдат изборите с най малък изборен резултат в историята на гласуване след промените!!!!! Мотивирайте хората с дела,а не със приказки!!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари