Боряна Димитрова: Екзотични и радикални партии могат да прескочат бариерата

0
Експерти прогнозират рекордно ниска избирателна активност
Експерти прогнозират рекордно ниска избирателна активност Видео: bTV

Експерти прогнозират рекордно ниска избирателна активност

Политическите анализатори предвиждат рекордно ниска избирателна активност и сложни преговори за съставяне на правителство след предстоящите избори. Това стана ясно от коментарите на социолога Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" и политолога Христо Панчугов в предаването "Лице в лице".

Според Боряна Димитрова, към настоящия момент няма индикации за значително увеличение на подкрепата за която и да е от партиите. Тя предупреждава за възможността екстремистки и радикални формации да преминат изборната бариера:

"Екзотични и радикални партии могат да прескочат бариерата. Колкото по-арогантно се държиш, толкова повече привличаш вота на тези, които търсят да накажат [политиците]. После да не се чудим защо в парламента има такива образувания, които не могат да се задържат."

Димитрова посочва като пример бързия разпад на партия "Възраждане", което според нея допринася за трудностите при формиране на стабилно управление.

Христо Панчугов подчертава липсата на политическа класа, която да налага дневен ред и да поема отговорност за управлението. Той отбелязва, че традиционните призиви за гласуване вече не са ефективни:

"Вече мантрата, че 'ако не гласуваш, няма как да мрънкаш' или 'гласувай, защото другите ще откраднат изборите' - не работи. Абдикацията на политиците е очевидна. Те не се чувстват представени. Липсва перспектива"

Панчугов добавя, че голяма част от избирателите търсят конкретен план за изход от текущата политическа ситуация и лидер, способен да изведе държавата от безизходицата. Според него, в момента няма такъв политик на хоризонта.

Анализаторите са скептични относно възможността за съставяне на правителство само между ГЕРБ и малък коалиционен партньор, което предполага сложни и продължителни преговори след изборите.

Особено внимание се обръща на ситуацията в Движението за права и свободи (ДПС). Панчугов прогнозира, че вътрешнопартийните борби ще нанесат щети на партията и ще ограничат способността ѝ да бъде ефективен партньор в коалиционните преговори:

"Битката за ДПС тепърва започва. Това включва регистрацията в съда. И двете крила няма да са в организационно състояние да са смислен партньор. Битката на изборите ще донесе щети на партията"

В заключение, експертите подчертават необходимостта от отговорно поведение на политическите лидери и призовават за по-активно гражданско участие в изборния процес, въпреки нарастващото разочарование сред избирателите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари