Борово празнува 40-годишен юбилей със заря и почетни награди

1

Борово отбеляза юбилея си с празнични изпълнения, исторически спомени и благодарности към жителите

Град Борово отбеляза 40 години от своето обявяване за град с богата празнична програма.

Вечерта бе открита с музикални и танцови изпълнения от децата на Детска градина „Славейче“ и самодейните колективи при Народно читалище „Искра 1898“. Това събитие отбелязва не само 40-годишния юбилей на града, но и 50 години от откриването на сребърното тракийско Боровско съкровище, както и 46 години от създаването на община Борово.

Сред специалните гости на събитието беше областният управител Драгомир Драганов, който изрази своята благодарност към кмета Валентин Панайотов за високите цели, които той и екипът му са реализирали. „По време на Вашето управление се осъществиха множество проекти, които значително подобриха качеството на живот в града и околните населени места. Резултатите в социалната сфера, инфраструктурата, както и в областта на спорта и културата, заслужават положителна равносметка и са повод за гордост“, подчерта Драганов. Той също така отбеляза приноса на местните спортни клубове от селата Екзарх Йосиф и Батин за развитието на спорта в региона.

В рамките на празничния ден, Драгомир Драганов имаше възможността да се срещне с известния кулинар Ути Бъчваров, който подготви традиционна свинска кавърма за жителите и гостите на града.

Кметът Валентин Панайотов, който миналата година спечели трети пореден мандат с повече от половината от гласовете на боровчани, изрази своята благодарност към съгражданите си: „Четиридесет години се стремим да бъдем достойни граждани на общината. Благодаря Ви за доверието и подкрепата, която ми давате всеки ден, и че днес празнуваме заедно.“ Панайотов подчерта също, че успехите на града са плод на общите усилия на всички жители и не пропусна да припомни историческите уроци от Деня на Съединението – един от най-значимите празници в новата българска история.

В своята реч кметът обърна внимание и на друго важно събитие за Борово – откриването на сребърното тракийско съкровище през 1974 година. Тогава местният тракторист Стоян Кирилов случайно открил ценната находка в местността „Сиври тепе“, което поставило Борово на световната карта.

Програмата завърши с пускане на 40 бели, зелени и червени балона от децата, а концерт на Севдалина и Валентин Спасови, заедно с Ненчо Илчев, допълни празничната атмосфера. Отец Димитър от Русенската света митрополия отслужи молебен за здраве и благоденствие.

На финала на събитието бяха връчени почетни награди на заслужили жители на Борово, включително на председателя на местното читалище Мариана Минева, председателя на Туристическо дружество „Белите брези“ Здравко Иванов и Стоян Кирилов, откривател на Боровското съкровище. Отличени бяха и младите хандбалистки Виктория Ганчева и Стефани Панайотова за техния принос към спортните успехи на града. Празникът завърши с тържествена заря, която озари небето над Борово.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари