Близо 700 деца в Русе преминаха безплатни дентални прегледи

0
Над 60% от прегледаните деца се нуждаят от подобрена грижа за зъбите
Над 60% от прегледаните деца се нуждаят от подобрена грижа за зъбите Снимка: Асен Игнатов / Архив

Над 60% от прегледаните деца се нуждаят от подобрена грижа за зъбите

Общинска програма в Русе осигурява безплатни дентални прегледи за деца в ясли.

Иновативната инициатива "Моите зъбки – здрави и бели" обхваща близо 700 деца от 1 до 3-годишна възраст.

Община Русе продължава да инвестира в здравето на най-малките си жители чрез уникалната програма "Моите зъбки – здрави и бели". В периода от 9 май до 27 юни 2024 година, 690 деца на възраст между една и три години, посещаващи детски ясли в общината, преминаха безплатни профилактични прегледи при дентален лекар.

Програмата, която цели превенция и профилактика на кариеса при децата в най-ранна възраст, получи признание през 2023 година, когато беше отличена като иновативна и добра практика в категория "Социална отговорност" на конкурса за добри практики, организиран от Института по публична администрация.

Игрови подход към денталната грижа

За да направи прегледите по-приятни за малчуганите, общината е осигурила специални играчки - "Хипо" и "Пинко", които са разпределени във всяка детска ясла. Прегледите се провеждат под формата на игра, което помага на децата да се чувстват спокойни и да възприемат грижата за зъбите като нещо забавно.

Освен това, всяко дете получава подарък - четка и паста за зъби, осигурени безвъзмездно от спонсор на програмата. Това не само насърчава добрите навици за орална хигиена, но и прави преживяването още по-позитивно за малките пациенти.

Тревожни резултати от прегледите

Резултатите от проведените прегледи разкриват тревожна тенденция. От общо 690 прегледани деца, 425 - или над 60% - показват проблеми с денталното здраве. Най-често срещаните проблеми включват:

  • Влошена зъбна хигиена с обилна плака по централните и латерални резци
  • Проксимални кариеси на моларите при децата над 2-годишна възраст
  • Предкариозни петна и оцветявания по зъбите при 64 деца
  • Случаи на възпалени венци

Мерки за подобряване на денталното здраве

В отговор на тези резултати, програмата предприема няколко важни стъпки:

  1. Родителите на децата с установени проблеми получават писмени препоръки за последващо лечение и насоки за поддържане на добра орална хигиена.
  2. Медицинските сестри, педагозите и директорите на детските ясли получават методически насоки и демонстрации за правилната зъбна хигиена на временното съзъбие.
  3. През 2024 година програмата поставя специален фокус върху образованието относно полезните и вредните храни за детските зъби.

Бъдещи планове и очаквания

Въпреки че статистиката показва, че процентът на деца с проблеми на денталното здраве в ранна възраст остава висок, общинските власти са решени да продължат програмата и в бъдеще. Това ще позволи:

  • Проследяване на състоянието на децата, при които вече са регистрирани проблеми
  • Обхващане на новоприетите деца в детските ясли
  • Дългосрочно подобряване на денталното здраве на децата в община Русе

Инициативата "Моите зъбки – здрави и бели" демонстрира ангажимента на община Русе към здравето и благосъстоянието на своите най-млади граждани, поставяйки солидна основа за бъдещото им развитие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Заради 99% от депутатите, останалите имат лоша репутация!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари