Над 60% от децата в Русе имат проблем със зъбите

0
Експерти алармират за високия процент дентални проблеми сред децата
Експерти алармират за високия процент дентални проблеми сред децата

Експерти алармират за високия процент дентални проблеми сред децата

В периода от 9 май до 27 юни 2023 година, близо 700 деца от детските ясли в Русе преминаха през безплатни профилактични дентални прегледи. Тази мащабна инициатива е част от общинската програма "Моите зъбки – здрави и бели", която цели превенция и профилактика на кариеса при деца на възраст от 1 до 3 години.

Програмата, която през 2023 година получи признание като иновативна и добра практика в категория "Социална отговорност" от Института по публична администрация, обхвана точно 690 деца от ясли на територията на община Русе.

Прегледите се проведоха по нетрадиционен и забавен за децата начин – под формата на игра със специално закупените от общината играчки "Хипо" и "Пинко". Всяко дете получи и подарък – четка и паста за зъби, осигурени от спонсор.

Резултатите от прегледите разкриват тревожна картина – над 60% от прегледаните деца (425 от общо 690) имат проблеми с денталното здраве. Най-често срещаните проблеми включват:

  • Влошена зъбна хигиена, изразяваща се в обилна плака по централните и латерални резци
  • Проксимални кариеси на моларите при децата над 2-годишна възраст
  • Предкариозни петна, оцветявания по зъбите и/или кариеси при 64 деца
  • Възпаление на венците при някои от прегледаните деца

В отговор на установените проблеми, родителите на засегнатите деца получиха писмени препоръки за последващо лечение и насоки за поддържане на добра орална хигиена. Медицинските специалисти, педагози и директори на детските ясли също бяха инструктирани относно правилните методи за поддържане на хигиена на временното съзъбие.

Програмата за 2024 година разшири фокуса си, включвайки и образователен компонент относно полезните и вредните за детските зъби храни.

Въпреки усилията, статистиката показва, че процентът на деца с дентални проблеми в ранна възраст остава висок. Това подчертава необходимостта от продължаване и разширяване на програмата, за да се осигури възможност за проследяване на състоянието на вече регистрираните случаи, както и за обхващане на новоприетите в детските ясли деца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари